Élet a kolostorban járvány idején

2021.01.02

Hálaadással köszöntötték az újévet az észak-spanyolországi La Oliva kolostorban. Az apátságot még 1134-ben alapította a cisztercita rend - túlélt már számos háborút és járványt is. A rend Szent Benedek "imádkozz és dolgozz" alapelve szerint él: művelik a kertet, a híres szőlőültetvényüket, illetve énekelnek a kórusban.

Amikor a koronavírus-járvány miatt a spanyol kormány kijárási tilalmat vezetett be, sokan fordultak a trappista szerzetesekhez a tanácsukat kérve: hogy hogyan lehet elviselni a bezártságot?

"Be kell osztani az időnket. Mi ütemterv szerint élünk - megvan, mikor kelünk, mikor fekszünk, és mikor készítjük el az ételünket. Mi a lakhelyünkön dolgozunk. És most a járvány miatt sokaknak kell otthonról dolgozniuk - de több időt fordíthatnak így a családjukra" - mondta Javier apát.

Az újév első napja a La Oliva kolostorban pont olyan, mint az összes többi nap. A szerzetesek ima után munkaruhát öltenek, közben pedig az élet és Isten dolgairól elmélkednek.

Gregorio Atya már elmúlt 85 éves, de fizikai erőnlétét sokan megirigyelhetik. A kolostor tetején szokott merengeni: "Élvezni kell a jelenünket. A ma egy ajándék, amit Istentől kaptunk, és ennek a boldogságról kell szólnia, én ezért adok hálát. Ha nem lennék optimista, ha nem tudnék pozitívan gondolkozni, az a saját kudarcom lenne" - fogalmazott.

Tizennégy szerzetes él a La Oliva kolostorban - őket az elsők között fogják beoltani a koronavírus elleni védőoltással; január 20-án kapják az első adagot.