Elbocsátások a Shell olajtársaságnál

2020.10.01

Tíz százalékos leépítést jelentett be a Shell olajtársaság. A cég tervei szerint 2022-ig legkevesebb 7000, legfeljebb 9000 munkatársától válik meg, miután az új koronavírus járvány miatt jelentősen zuhant a kőolajipari termékek iránti kereslet. A létszámcsökkentés kiterjed 1500 olyan jelenlegi munkatársara is, aki önként távozik az olajtársaságtól.

Ben van Beurden, a Shell vezérigazgatója azt mondta, "egy egyszerűbb, korszerűbb és versenyképesebb szervezetet kell kialakítanunk, amely a mostaninál gyorsabban és rugalmasabban tud reagálni az ügyfelek igényeire". A társaság vezetője hozzátette azt is, a cég jövője szempontjából az a legjobb, ha minél inkább a nulla nettó kibocsátású energia felé fordulnak.

Az olajtársaságokra egyre nagyobb társadalmi nyomás nehezedik a klímaváltozás elleni küzdelemben. Korábban egy másik óriás, a BP is leépítést jelentett be, a jelenleg 70 ezer embert foglalkoztató brit társaság világszerte tízezer munkavállalójától válik meg a közeljövőben.

Az olajtársaságok profitját jelentősen csökkentették a koronavírus járvány hatásai és a járvány ellen hozott intézkedések.