Eladó ukrán börtönök

2020.09.22

Több börtönt eladnak Ukrajnában, hogy a megmaradókat fel tudják újítani. Az ukrán igazságügyi minisztérium szerint a 22, eladásra kínált épület többsége teljesen értéktelen, de a telkek, amin állnak, tökéletesek. Még az idén új gazdához kerülhetnek az ingatlanok, így az ebből befolyó pénzből teljesen fel tudják újítani a büntetés-végrehajtási intézeteket, ahol az igazságügyi miniszter szerint is embertelen körülmények uralkodnak.

"Vannak száz éves, és még annál is régebbi épületek. Ennek megfelelően nem is alkalmasak a modern feladatokra. Kicsik az ablakok, penészesek a cellák, egy fogvatartottra két és fél négyzetméternyi hely jut. Vannak emberek, akik 7-8 éve ilyen körülmények között tengődnek. Nem tudunk megfelelni az étkezési és a tisztálkodási szabályoknak sem, a fogvatartottak most hetente egyszer tudnak mosakodni. Ezek borzasztó állapotok" - mondta Denisz Maljuszka.

A helyzet annyira rossz, hogy már több ügy is eljutott az Emberi Jogok Európai Bíróságára Strasbourgba. A fogvatartottaknak elméletileg lehetőségük van jobb körletbe kerülni: Kijevben havi 400 euróért, vidéken havi 100 euróért kaphatnak emberibb körülményeket.