„El kell bírnunk" - helyszíni riport a galántai járványkórházból

2021.03.03

Drámai a helyzet Szlovákiában. Az elmúlt napokban lakosságarányosan északi szomszédunknál volt a legtöbb áldozata a koronavírusnak az egész világon, az ötmilliós ország kórházaiban már több mint négyezer fertőzött fekszik. A galántai járványkórházban jártunk, ahol az intenzív osztály orvosai és ápolói meséltek nekünk mindennapjaikról.

A nap 24 órájában küzdenek a koronavírusos betegek életéért a galántai Egészség Világa kórházban. A Szlovákia nyugati részén, Pozsonytól 50 kilométerre található intézmény január óta Covid-központnak számít, 100 kilométeres körzetből hoznak ide fertőzötteket. Ma már csak a gyerekosztályon vannak más betegségekkel küzdők, a covidosok kezelésén kívül mindössze néhány akut szülés és sürgősségi ellátás történik itt.


"Nagyjából 650 dolgozója van a kórháznak, közülük 100 covidosként betegállományban van. A dolgozók 70 százaléka foglalkozik covidos beteggel" - sorolta az adatokat az intézmény igazgatója, Alexandra Pavlovičová az Euronews kamerája előtt. Pavlovičová azt is hozzátette, hogy decemberben még 160 fertőzött munkatársa volt.

A legrosszabb állapotban lévők, nagyjából tízen az intenzív osztályon vannak. Az uniós forrásból épült, modern részlegen rendkívül szigorúak a szabályok. Csak hermetikusan lezárt ruhában lehet belépni, aminek már a felvétele sem egyszerű feladat. Ráadásul a kezeslábas egyáltalán nem kényelmes viselet, néhány perc múlva máris izzadni kezd benne az ember. A nővérek 12 órát, az ügyelő orvosok 24 órát töltenek el benne egyhuzamban.


Hiába küzdenek, sokakat már nem lehet megmenteni

Az osztályra kerülő fertőzöttek mindegyike lélegeztetésre szorul, és a dolgozók minden igyekezete ellenére 60 százalékuk nem éli túl a betegséget. Az utóbbi hetekben ráadásul csökkent a páciensek átlagéletkora. Ottjártunkkor ketten voltak válságos állapotban a kórtermekben.

A betegek életéért folytatott folyamatos küzdelem óriási lelki terhet ró az orvosokra és ápolókra. Az intenzív osztály főorvosát hiába kérdeztük arról, hogy melyik volt az eddigi legnehezebb napja - azt válaszolta, mindegyik nap borzasztó nehéz.

"El kell bírnunk. Addig csináljuk, amíg kell. Kitartunk" - tette hozzá Dagmar Bodáková.


A dolgozókkal pszichológus foglalkozik, de egymásnak is segítenek

"Összetartunk, és tartjuk egymásban a lelket. Ha látjuk, hogy valaki nincs jól, leülünk mellé, és beszélgetünk vele. Egy csapatként dolgozunk ebben a nehéz helyzetben" - mesélte az osztály főnővére, Zuzana Obermanová. Az ápoló szerint nem lehet elkerülni, hogy az ember hazavigye magával a kórházban történteket. Neki az a szerencséje, hogy egy erős, támogató család áll mögötte.

Amikor van rá lehetőség, a főorvos a zongora mellé ül, hogy zenével próbálja oldani egy kicsit az osztály dolgozóiban felgyülemlett feszültséget.