El akarták rabolni a michigani kormányzót

2020.10.09

Puccskísérletet hiúsított meg az FBI az egyesült államokbeli Michiganben. Hat férfi arra készült, hogy elrabolják az állam kormányzóját, Gretchen Whitmert, majd "erőszakos hatalomátvételt vezényelnek le egyes állami és rendvédelmi szervezeteknél".

A szélsőjobboldali csoport a nyár óta tervezte a demokrata politikus elrablását. Pénzt, fegyvereket, robbanóanyagot halmoztak fel. Az akciót még a november 3-i választás előtt végre akarták hajtani.

A Phoenixben kampányoló Joe Biden, demokrata elnökjelölt Trump retorikáját tette ezért felelőssé.

"Az elnök szavai igenis számítanak. Hallottak tőlem valaha is hasonlókat? Egy (amerikai) elnök kijelentései építhetnek vagy rombolhatnak egy nemzetet. Háborút robbanthatnak ki vagy békét hozhatnak el. De olajat is jelenthetnek a lappangó gyűlölet tüzének. Úgy vélem, ennek véget kell vetni. Egy elnöknek felelősséget kell vállalnia kimondott szavaiért" - fogalmazott Biden.

A 48 éves michigani kormányzó tavasszal vált a vírustagadók fő ellenségévé, amikor szigorú korlátozó intézkedéseket hozott. Ami ellen jobboldali tüntetők ezrei tiltakoztak. Az elnök pedig támogatásáról biztosította őket. Erre fel, májusban már fegyveres tüntetők a helyi törvényhozás épületébe is benyomultak.