EKB: élénkül az európai gazdaság

2020.07.22

Nem változtatott az irányadó kamaton csütörtöki ülésén az Európai Központi Bank kormányzótanácsa. Az európai jegybank az elmúlt hónapokban folyamatos erőfeszítéseket tett a válság által megtépázott piacok élénkítésére, de a közelmúlt javuló tendenciái miatt egyelőre még vár a további intézkedésekkel.

"A bejövő adatok és a felméréseink eredményei is azt mutatják, hogy a gazdasági aktivitás jelentősen emelkedett májusban és júniusban az áprilisi mélyponthoz képest. Eközben a gazdasági mutatók egyelőre jóval a járvány előtti szint alatt maradnak, és még csak a normalizáció kezdeti szakaszában járunk. A különbségek pedig továbbra is jelentősek a különböző szektorok között" - mondta az EKB elnöke, Christine Lagarde.

A bank fenntartja a júniusi döntését, mely szerint 600 milliárd euróval növeli a járványvédelmi sürgősségi program (Pandemic Emergency Purchase Programme, PEPP) forrásait. Ezzel együtt több mint 1,3 milliárd eurót szánnak állampapír-vásárlásra. Abban sincs változás, hogy a meglévő eszközvásárlási program (APP) havi 20 milliárd eurós vásárlásaival együtt az év végéig fennáll a 120 milliárd eurós nettó eszközvásárlási ideiglenes keretösszeg is.

Csütörtökön a kormányzótanács változatlanul hagyta az irányadó refinanszírozási műveletek 0,00 százalékos kamatlábát, valamint az aktív oldali és a betéti rendelkezésre állás kamatlábának 0,25 százalékos, illetve mínusz 0,50 százalékos szintjét. A kamattartó döntés megfelelt a piaci várakozásoknak.

"A bank kormányzótanácsa további erőteljes és jól időzített lépéseket sürget a talpra állás érdekében. Ezért üdvözöljük a Bizottság Európa következő generációjáról szóló javaslatát. Ez a javaslat a járvány által leginkább érintett szektorokra és régiókra fókuszál, erősíti a közös piacot, és fenntartható, prosperáló jövőt épít" - tette hozzá Christine Lagarde.

A tagállami vezetők péntektől tárgyalnak az EU következő hétéves költségvetéséről és a koronavírus-járvány hatásait ellensúlyozó csomagról. Sokan abban bíznak, hogy ezen a csúcson végre megszülethet a megállapodás.