Egyre többen járnak biciklivel munkába

2020.07.23

A biciklisták is használhatják az egyik autópályát Belgiumban. A Brüsszelbe vezető, múlt hétvégén átadott úttal a zöldebb, fenntarthatóbb közlekedést akarják népszerűsíteni. Az is cél, hogy csökkentsék a zsúfoltságot a tömegközlekedési eszközökön, így könnyebb betartani a távolságtartási szabályokat.

Elke Van den Brandt mobilitási miniszter:

"Brüsszelben az utazások kétharmadánál kevesebb mint 5 kilométert tesznek meg, ehhez megfelelő a kerékpár. Brüsszelben ugyanakkor nincsenek hozzászokva az emberek, hogy sokat biciklizzenek. Ezt kell megváltoztatni, hiszen a kerékpár gyakran jó alternatív megoldás. Ehhez azonban biztonságos kerékpárutakat kell ajánlani, így meg tudjuk győzni az ingázók egy részét, hogy ne az az autójukat használják a városban. Ez jó nekik, jó az egészségnek és a forgalomnak is."

Az út megosztása az autósok és a kerékpárosok között korántsem megy zökkenők nélkül. Az autós érdekképviseletek úgy vélik, túl gyorsan döntöttek erről, nehezítve a folyamatos közlekedést.

Danny Smagghe szóvivő, Touring mobilitási egyesület:

"Az efféle intézkedést, illetve átszervezést nagyon sietve hajtották végre, egyeztetés nélkül, anélkül, hogy megvizsgálták volna, milyen hatással lehet a közúti forgalomra. Ez azt jelenti, hogy az autósok, a vezetők olyan dugókkal találják szemben magukat, amelyek nem lézeztek az átalakítás előtt."

Az egyesület arra is felhívja a figyelmet, hogy inkább divatjelenségről van szó a biciklistáknál, semmint tudatos váltásról, illetve a kedvező időjárásnak is köszönhető, hogy számuk megszaporodott.

Danny Smagghe szóvivő, Touring:

"Azt látjuk, hogy többnyire szabadidős kerékpározásról van szó, és nem arról, hogy közlekedési eszköz lenne az otthon és a munkahely között. Tehát nem túl sok ember szállt ki a kocsijából, hogy biciklivel menjen dolgozni. Attól tartunk, hogy a tél közeledtével romlani fog a helyzet, és ez már nincs messze."

A brüsszeli mobilitási miniszter szerint nincs helye ennek a vitának. Az autósok és a biciklisták jól megférhetnek egymással az utakon.

Elke Van den Brandt:

"A kerékpáros a legjobb szövetségese az autósnak, mert nem előtte vagy mögötte araszol a dugóban. Nem fogja elfoglalni a helyét a parkolóban, tehát a legjobb szövetségese. Arra biztatjuk az embereket, hogy a kocsi helyett válasszák a biciklit. Ha ezt teszik, folyamatosabb lesz a közlekedés azoknak, akiknek nincs alternatívájuk."

A Benelux-országok közös nyilatkozatban kérik az Európai Bizottságot, segítse a tagállamokat abban, hogy elterjedjen a kerékpáros közlekedés.