Egyre több ország kezdi meg az oltások beadását

2020.12.10

Világsztár lett a 90 éves Margaret Keenanből, abból a brit nyugdíjasból, aki elsőként kapta meg a Pfizer-BioNTech oltását. Korábban felmerült, hogy azok, akiknél erős allergiás reakciókat válthat ki a szer, ne oltassák be magukat, mivel két páciens szervezete is rosszul reagált, ám mára mindketten tünetmentesek.

Oroszországban több ezer orvos és tanár oltása kezdődött meg a hétvégén a saját fejlesztésű Sputnik-V vakcinával. Moszkva után nagyobb mennyiségű oltóanyagot szállítottak Szibériába is. A készítők cáfolták azokat a információkat, amelyek szerint az oltást választók két hónapig nem ihatnak alkoholt, ehelyett hat napot javasolnak.

Dániában újabb korlátozások léptek életbe a járvány visszaszorítására. Koppenhágában csak a 11 éven aluli gyerekek járhatnak iskolába, a bárokat és éttermeket pedig bezárják.

- Megértem, hogy tenni kell valamit, az intézkedésekkel viszont azt érték el, hogy az emberek otthon találkoznak. Most, amikor nem tudnak ellenőrzött környezetben összegyűlni, otthon fognak, ahol nincs semmilyen kontroll - mondja Siv Moller barista.

Olaszországban, a világjárvány által legkeményebben sújtott európai országban egy tanulmányt tettek közzé, amely szerint a Covid -19 már tavaly novemberben jelen lehetett az országban. Három hónappal az első eset észlelése előtt egy gyerek megfertőződhetett, ám akkor kanyarót diagnosztizáltak.