Egymillió tonna sugárszennyezett vizet készül az óceánba önteni Japán

2020.10.16

Több mint egymillió tonna fukusimai vizet készül a Csendes-óceánba ereszteni a japán kormány, amely az erőmű 2011-es meghibásodása után szennyeződött. A három sérült reaktor hűtésére használt víz sugárszennyezetté válik, és bár egy részét újra felhasználják, a mennyiség így is folyamatosan nő, jelenleg több mint ezer tartályban 1,23 millió tonna sugárszennyezett vizet tárolnak. Napi szinten 170 tonna ilyen víz keletkezik, a rendelkezésre álló tartályok jövő nyáron megtelhetnek.

A fukusimai erőmű   -   Szerzői jogok  Suo Takekuma/Kyodo News
A fukusimai erőmű - Szerzői jogok Suo Takekuma/Kyodo News

A víz sorsáról régóta folynak viták, szóba került annak elpárologtatása, illetve az elhelyezése új, biztonságosabb tartályokban. A tervek szerint a vizet negyvenszeres hígítás és tisztítás után engednék az óceánba, amely a trícium kivételével valamennyi radioaktív elemet eltávolítaná belőle, de a tenger sugárszennyezettségének mértéke így is bőven alatta marad az egészségügyi határértékeknek. Ugyanakkor több csoport is tiltakozását fejezte ki ezzel a megoldással szemben. A fukusimai halászok attól tartanak, hogy nem tudják majd eladni a termékeiket, ha a vizet az óceánba öntik. Hivatalosan tiltakozott Dél-Korea is, amely szerint súlyos veszélyt jelent a tengeri élővilágra a víz.

A folyamatot 2022-ben lehetne megkezdeni, a kormánydöntést hivatalosan egy hónap múlva hozhatják meg. Az eddig felhalmozott szennyezett víz tisztítása és óceánba öntése 2030-ig eltarthat, míg a fukusimai létesítmény teljes felszámolása és a környezet megtisztítása akár negyven évig is eltarthat.