Egyetemeken és középiskolákban terjed rohamosan a járvány Franciaországban

2020.09.28

Egy hétig biztosan, de lehet, hogy kettőig nem nyithatnak ki a vendéglátóhelyek Marseille-ben. A francia hatóságok szigorítanak a rendszabályokon, mert a hétvégén országszerte elérte a 14 ezret az új koronavírusos esetek száma, és már több mint egy hete 10 ezer fölött van naponta.

A legtöbb járványgóc jelenleg az egyetemeken és a középiskolákban alakul ki. Az új esetek harmadát a francia oktatási intézményekben azonosítják. A szakemberek drasztikus intézkedéseket sürgetnek.

Madridban 50 ezer zászlóval tűztek tele egy parkot, hogy így emlékezzenek meg a COVID-19 betegség spanyol áldozatairól.

"Gyönyörű tiszteletadás az elhunytak előtt, sokkal szebb, mint amit a kormányfő rendezett. Voltam már az arlingtoni katonai temetőben, arra emlékeztet. Ezek az emberek megérdemlik" - mondta egy madridi férfi.

A spanyol főváros egy másik része eközben tüntetéstől volt hangos. Az egyik vesztegzár alá került városrészben a helyi egészségügyi szolgáltatások megerősítését követelték az ott lakók.

Nagy-Britannia egyes országrészeiben újabb regionális korlátozásokat léptettek életbe, hogy megfékezzék a járványt. Walesben nyolc megyében és két nagyvárosban szigorítottak, a lakosok kétharmada, csaknem 2 millió ember, zárlat alá került.

"Aggódunk, mert nem akarjuk, hogy megint bezárják az iskolákat. Remélem, hogy az csak a legvégső megoldás lesz. Rosszul hat a gyerekeinkre, ha nem járhatnak iskolába" - mondta egy walesi anyuka.

Aggasztó járványügyi adatok érkeztek Csehországból is. A koronavírus-fertőzés miatt kórházi kezelést igénylő súlyos esetek és a halálozások száma egyaránt meredeken emelkedik.