„Egy temetőt is meg tudok tölteni az áldozataimmal” – ezzel kérkedett a horogra akadt maffiafőnök

2023.01.24

Két, a szicíliai maffiát üldöző bíró elleni merényletben vett részt, megölte egy rivális bandavezér terhes barátnőjét, és részese volt egy példátlanul kegyetlen bűncselekménynek: egy áruló elrabolt kisfiát több mint két évig tartották fogva, aztán megfojtották, majd savban oldották fel tetemét, hogy a családtagjai el se temethessék. Matteo Messina Denarót harminc éven át üldözték, távollétében életfogytiglanra ítélték, de nem tudtak a nyomára bukkanni. Pedig el sem hagyta szülőföldjét.

"Come ti chiami?", hogy hívják? - kérdezte a carabinieri az idősebb férfitól.

"Mondom, Matteo Messina Denaro" - ismételte meg kivételesen őszintén a csendőrnek Olaszország régóta legkeresettebb bűnözője. A hangfelvételt a Corriere della Sera tette közzé.

Az általa felmutatott, hivatalosnak tűnő igazolványban - az ő fényképével - azonban egy másik név, Andrea Bonafede szerepelt.

Denaro éppen harminc évig tartó körözés után tudta, hogy lebukott, ezért már nem titkolta személyazonosságát. Addig egy sötétített napszemüveggel álcázta magát, finom irhabundájának gallérját feltűrte, a hozzá illő kucsmát mélyen a szemében húzta. Egy elegáns karórát viselt, mint utóbb kiderült egy harmincötezer eurós, 14 millió forintos Franck Mullert.

A rendőrök szerint a legkevésbé sem keltette egy elhanyagolt férfi benyomását. Ellenkezőleg: jómódúnak és ápoltnak tűnt. Pedig "ma reggelig azt sem tudtuk, milyen arca van" - jegyezte meg utóbb Palermo főügyésze, Maurizio De Lucia.

Kezdetben felmerült, hogy a nyomozókat egy füles vezette Olaszország legkeresettebb bűnözőjének a nyomára. Talán társai a Cosa Nostrában úgy vélték az immár kiöregedett, beteg gyilkos nem hasznos a számukra? - találgatták a lapok, az ügyészség azonban váltig állítja, hogy egy éve szorult már a hurok Denaro nyaka körül.

Már rég azonosították a férfit, az igazi Andrea Bonafedet, ő azonban - Denarótól eltérően - nem szorult kemoterápiára. A maffiózó ezzel szemben daganatos beteg, és már hónapok óta kezeltette magát az előkelő klinikán, a palermói La Maddalenában.

Miután egy köztéri kamera felvételén szinte minden kétséget kizáróan azonosították, a nyomozást vezető bírák engedélyezték őrizetbe vételét. Több tucat rendőr és a carabinierik állig felfegyverzett különleges osztaga, a Raggruppamento Operativo Speciale, a ROS vette körül a klinikát. Minden kijáratát ellenőrizték.

Messina Denaro a kezelés után egy kávézóba indult, amikor felfigyelt az immár leplezetlen rendőri jelenlétre. Vissza akart fordulni, de észrevette, hogy még többen zárják el az utcát. Nem futott el. Talán ő is tisztában volt azzal, hogy letartóztatása csak idő kérdése.

Ez a letartóztatás pillanata madártávlatból:

Az akcióban részt vevő rendőrök megkönnyebbülten ölelték meg egymást.

"Letartóztatása azért váratott magára, mert - más maffiafőnökökhöz hasonlóan - őt is egy áthatolhatatlan, mélyen gyökerező és rendkívül erős hálózat védte Szicíliában és azon túl" - állítja Andrea Purgatori, újságíró.