Egy hónappal meghosszabbították a Visegrádi Négyekre vonatkozó lazítást

2020.10.05

Az elmúlt 905 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 31 480 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma Magyarországon. Az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján bejelentették, hogy további egy hónapig érvényesek a könnyített feltételek a Visegrádi Négyek valamelyikébe utazó magyar állampolgárokra, és a másik három országból Magyarországra jövő turistákra.

Rendőrök ellenőrzik a személyforgalmat a vámosszabadi határátkelőhelyen, a magyar-szlovák határon 2020. június 5-én   -   Szerzői jogok  MTI/Máthé
Rendőrök ellenőrzik a személyforgalmat a vámosszabadi határátkelőhelyen, a magyar-szlovák határon 2020. június 5-én - Szerzői jogok MTI/Máthé

A járvány halálos áldozatainak száma 833 főre emelkedett, miután elhunyt 11 beteg - közülük tízen hetven év felettiek. Eddig 8 165-en gyógyultak meg.

Az aktív fertőzöttek száma 22 482 fő. Az aktív fertőzöttek 35%-a, az elhunytak 51%-a, a gyógyultak 35%-a budapesti. 649 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 40-en vannak lélegeztetőgépen.

Egy hónapig meghosszabbították a Visegrádi Négyekre vonatkozó lazítást

November elsejéig beléphetnek a cseh, a lengyel és a szlovák turisták Magyarországra kedvező feltételekkel, egy negatív eredményű teszttel, és akkora, ha rendelkeznek már magyarországi szállásfoglalással, közölték az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján.

A Csehországból, Lengyelországból, Szlovákiából hazaérkező magyarok, amennyiben korábbi szállásfoglalással utaztak, egy negatív teszteredmény után elhagyhatják a hatósági karantént.

A meghosszabbítás leginkább Csehország esetében érdekes, ahol az utóbbi időben többször is megdőlt a 24 óra alatt regisztrált új esetek száma. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatai szerint Csehországban 311,8 az utóbbi 14 napban regisztrált új Covid19-esetek teljes száma 100 000 főre vetítve, Magyarországon ez az arányszám 129,1.