Egy fertőzött is járványt okozna a zsúfolt menekülttáborokban

2020.03.24

Egyelőre nincs megerősített koronavírusos eset a görögországi szigeteken lévő menekülttáborokban, nyilatkozta az Euronews szerkesztőségének Ylva Johansson belügyi biztos. Azonban az ott élő migránsok súlyos veszélyben vannak a politikus szerint.

A legzsúfoltabb a Moria tábor Leszbosz szigetén, itt egy fertőzött is elég lenne a járványhelyzet kialakulásához.

"Nagyon nehéz helyzet alakulhat ki, ha a vírus bejut a Moria táborba vagy más túlzsúfolt befogadóhelyekre a görög szigeteken. Ezért fontos, hogy még most intézkedjünk. Eddig nem találtak fertőzött személyt a táborokban" - mondta Ylva Johansson belügyi biztos.

A járvány nem indok arra, hogy megtagadják a menedékkérelmek elbírálását - magyarázta az Euronews által megkeresett szakértő:

"A határokra érkezőknek most is joguk van menedékkérelmet beadni. Nem lehet őket enélkül elküldeni. De ez nem jelenti azt, hogy ne lenne tennivaló az egészség védelmében. A menedékkérőket is tesztelni kell, hogy kiderüljön, betegek vagy sem. Ha betegek, karanténba kell tenni őket, vagy akár fogságba, hogy korlátozzák a mozgásukat" - mondta egy brüsszeli egyetemi tanár, Philippe De Bruycker.

Azonban most alig érkeznek emberek. Ennek ellenére több uniós tagállamban leálltak a menedékkérelmek elbírálásával a járványveszély miatt.

"Sok tagállam döntött úgy, hogy nem kezdenek interjúkba a menekültügyi eljárásokban, mert korlátozni akarják a szociális érintkezést. Emiatt késések lesznek az eljárásokban. De úgy gondolom, alapvetően a vírus terjedése elleni lépésekről van szó" - mondta Ylva Johansson uniós biztos.

Az Európai Parlament emberi jogi bizottsága (LIBE) azt kéri, hogy lépjen az unió a humanitárius katasztrófa elkerülése érdekében a görög szigeteken. Szerintük a táborok kiürítése nélkül sokan meghalhatnak.