Egy büntetőtelepre szállították Alekszej Navalnijt

2021.03.01

Átszállították Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust egy Moszkvától nagyjából száz kilométerre fekvő büntetőtelepre, a Vlagyimir körzetben található Pokrov városba, hogy ott töltse le a rá kiszabott mintegy két és fél éves szabadságvesztést.

Putyin elnök legfőbb bírálóját január 17-én vették őrizetbe, amikor hazatért berlini rehabilitációs kezeléséről a megmérgezése után. Egy moszkvai bíróság február 2-án letöltendőre változtatta a Navalnijra korábban kiszabott felfüggesztett börtönbüntetést.

Az Európai Unió tagállamai február 22-én állapodtak meg arról, hogy először alkalmazzák az emberi jogok megsértése miatti szankciókat mindazokkal szemben, akik felelősek az orosz ellenzéki politikus elítéléséért és bebörtönzéséért.

Az EU négy magas rangú orosz tisztviselőt vesz fel az uniós tagállamok külügyminiszterei által az Alekszej Navalnij elítéléséért és bebörtönzéséért felelősökkel szemben jóváhagyott szankciós listára - közölték diplomácia források hétfőn.

A hivatalosan keddtől érvényes korlátozó intézkedések listáján Alekszandr Kalasnyikov, az oroszországi Büntetés-végrehajtási Szolgálat vezetője, Alekszandr Basztrinkin, az orosz Nyomozó Bizottság vezetője, Igor Krasznov főügyész, valamint Viktor Zolotov, az orosz Nemzeti Gárda igazgatója szerepel. A két fő intézkedés az utazási tilalom és a vagyoni eszközök befagyasztása.

A Kreml szerint a brüsszeli döntés jelentősen rontja a kétoldalú kapcsolatokat, és Moszkva megfelelő válaszlépéseket ígért.

Közben nemzetközi vizsgálatot sürgettek hétfőn az ENSZ emberi jogi szakértői Alekszej Navalnij megmérgezése ügyében, mondván, hogy az eddigi bizonyítékok alapján "nagyon valószínű" orosz kormányzati politikusok érintettsége az ügyben.

Agnes Callamard, a bírósági eljárás nélküli kivégzésekre szakosodott ENSZ-jelentéstevő és Irene Khan, a szólás- és véleménynyilvánítás szabadságára szakosodott szakértő szerint Navalnij esete beleillik az orosz kormányzatot bírálók ellen Oroszországban és másutt végrehajtott merényletek és merényletkísérletek trendjébe, amelyek "baljós figyelmeztetésként" szolgálnak a másként gondolkodók elhallgattatására.