Egy 40 éves beteg is meghalt Magyarországon, 750 új koronavírusos esetet regisztráltak

2020.09.24

Az elmúlt 24 órában 750 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 21 200 főre nőtt a Magyarországon beazonosított fertőzöttek száma, derül a kormányzati tájékoztató oldalon csütörtökön reggel közölt adatokból. 800-1000 fő között nő az új esetszám, ez magas szám a tavaszi hullámban megszokotthoz képest, de stagnál a naponta regisztrált új fertőzöttek száma, monda az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Elhunyt egy 40 éves beteg, fiatalok lélegeztetőgépen

Elhunyt 7 beteg, egyikük 40 éves volt. A járvány halálos áldozatainak a száma 709 főre emelkedett, 4818-an pedig már meggyógyultak.

Az aktív fertőzöttek száma 15 673 fő. Az aktív fertőzöttek 39%-a, az elhunytak 56%-a, a gyógyultak 39%-a budapesti. 549 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 32-en vannak lélegeztetőgépen. Müller Cecília országos tisztifőorvos szerdán azt közölte, a lélegeztetőgépen lévők közt van, akik korábban jó egészségi állapotban voltak.

A járvány második hullámában nehezebb a védekezés, emelte ki az országos tisztifőorvos, mert "közösségi terjedés van", azaz szinte mindenütt megjelenhetnek a betegek.

Elenyésző mennyiségű a fizetős PCR-tesztek száma a 657 437 eddigi mintavételből, hangsúlyozta Müller Cecília, hozzátéve, hogy ezeket a fizetős teszteléseket külföldről hazatérő magyar állampolgárok vették többnyire igénybe.

Azok a személyek, akik az elmúlt fél évben igazoltan átestek a fertőzésen, beléphetnek Magyarországra - hangzott el a sajtótájékoztató egy másik, karantént kiváltó ok.

A gyerekek közt továbbra is rendkívül alacsony fertőzöttségi számot tapasztalunk, hangsúlyozta Müller.

A fertőzöttek aránya a leginkább érintett korosztályokban:

  • 10-19 éves korosztály 14 %
  • 20-29 éves korosztály 25 %
  • 30-39 éves korosztály 14 %
  • 40-49 éves korosztály 16 %

Mikor lehet elhagyni a karantént?

Nem feltétlenül fertőző az a személy, aki pozitív, aki legalább 3 napja tünetmentes, és a tünetek kezdete óta legalább 10 nap eltelt, ott megszüntethető az elkülönítés - mondta a tisztifőorvos. Aki tünetmentes a karanténba helyezés időtartama alatt (10 napig), az ő esetében nem szükséges tesztet végezni, elhagyhatja a karantént. Kórházban ápolt beteg esetén, két negatív eredmény után a hazatérést követően nem kötelezett a gyógyult beteg arra, hogy elkülönítve maradjon.

A legfontosabb korlátozások és óvintézkedések

  • Kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárló központok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is.
  • Aki légúti tüneteket, vagy egyéb koronavírus-fertőzésre utaló tünetet észlel magán, ne menjen közösségbe, maradjon ötthon, és ez érvényes a gyerekekre is. A háziorvost telefonon értesítse.
  • 23 óra után a vendéglátóhelyeket és szórakozóhelyeket bezárják.
  • Kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak.
  • Tartsuk be ott is a másfél méteres távolságot, ahol jogszabály ezt külön nem írja elő. Például rokonlátogatáson, sorban álláskor, lifthasználatkor, a taxiban utazva, illetve esküvőn is.
  • Gyakori és alapos kézmosás

Influenzaoltás ingyen

Várhatóan október második felében lesz elérhető a szezonális influenza elleni védőoltás, immár mindenki számára térítésmentesen. A védőoltás beadatására a háziorvossal történt időpontegyeztetés után lesz lehetőség.

Kemenesi Gábor virológus a múlt héten az Euronewsnak azt mondta, hogy az idén azért is különösen fontos az influenza elleni védőoltás, mert ha az emberek nem fertőződnek meg influenzavírussal, akkor nem terhelik feleslegesen a hasonló tüneteket vizsgáló koronavírus-szűréseket.