Egészségügy: európai mininumért küzd Ujhelyi

2019.12.18

Súlyos egyensúlytalanság tapasztalható az egészségügyi rendszerekben és azok minőségében, betegbiztonságában az Európai Unión belül, ez ellen tenne Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője, az Európai Egészségügyi Minimum Szolgáltatással (EEMSZ), ami "garantálni képes az európai polgárok tisztességes egészségügyi ellátását minden tagállamban".


Az egészségügy tagállami hatáskörben szervezett ellátás, az Európai Uniónak nincs beleszólása. Azonban "mindenkinek joga van ahhoz, hogy kellő időben nyújtott és megfizethető - megelőzési, illetve gyógyítási célú - egészségügyi ellátásban részesüljön"; ez szerepel az európai állam- és kormányfők által 2017 novemberében elfogadott Szociális Jogok Európai Pillérjének alapelveiben, emelte ki Ujhelyi.

"Határozott álláspontom, hogy tarthatatlan az egészségügyi ellátórendszerek egyensúlytalansága az Unióban.
Tarthatatlan, hogy európai polgárok egészségi állapota és életminősége konkrétan azon múlik, hogy az Unió melyik tagországában élnek.
Tarthatatlan, hogy az egészségügyi dolgozók elvándorlása miatt súlyos szakemberhiány veszélyezteti az ellátást a kelet-európai régiókban.
És tarthatatlan, hogy az egészségügy szervezését tagállami hatáskörben hagyva az Unió csak megvonni tudja a vállát az egyes tagországokban uralkodó siralmas állapotok miatt
Ujhelyi István az MSZP EP-képviselője

Miről szólna ez az egészségügyi minimum?

Benne kell lennie a megelőzésnek, a mentő ellátás minősége a várólisták kérdése, az egészségügyi intézmények állapota, az egészségügyi dolgozók finanszírozása - mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Ujhelyi, konkrét célra példaként azt említette, hogy az európai egészségügyi dolgozóknak legyen egy olyan minimálbére, aminél nem lehet kevesebb fizetést adni.

Magyarország például oltási kérdésekben az európai élvonalban helyezkedik el, Spanyolország ezzel szemben teljesen le van maradva - ebben a kérdésben a spanyoloknak kell lépéseket tenni, hozott fel egy másik példát az EP-képviselő. Magyarországon pedig az alapellátás, a diagnózis megszerzése az, amiben javulhatna a rendszer - tette hozzá.

De az egészségügyi minimum megállapítása szakmai kérdés, ezért kért szakmai segítséget, hangsúlyozta a politikus. Ujhelyi mind a 28 EU-tagállam egészségügyi miniszterét megkereste, többen érdeklődtek a kezdeményezés iránt, melyhez már nemzetközi és szakmai szervezetek is csatlakoztak, a múlt héten például a Magyar Orvosi Kamarával egyeztetett Ujhelyi. A MOK vezetői előremutató szakmai ügyként kezelik a programot, amelynek kidolgozásához saját véleményt és javaslatot fognak letenni az asztalra - írta a politikus a találkozó után.

Szigorítás Magyarországon

Ujhelyi az ATV adásában felszólította Áder János köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a tb-törvényt, mely szigorítja az egészségügyi ellátáshoz való ingyenes hozzáférést, és egyes számítások szerint ez akár egymillió magyar állampolgárt érinthet. A parlament múlt szerdán fogadta el a módosítást.

Magyarország két éve csatlakozott a Szociális Chartához, ami alapjogként tekint az egészségügyi ellátásra, akkor ezzel ellentétes döntés nem hozhat Magyarország - mondta az EP-képviselő.

Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője hétfőn szintén a törvény visszaküldésére kérte az államfőt a Sándor-palota előtt. A sajtótájékoztatóra egy koporsót is vittek, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy törvénymódosítás "emberéletekbe kerülhet".

A Magyar Orvosi Kamara még a múlt héten tiltakozott a szigorítás bevezetése ellen. Karácsony Gergely főpolgármester pedig kedden tette közzé nyílt levelét, melyben Ujhelyihez és Tordaihoz hasonlóan Áder Jánost kéri arra, hogy küldje vissza megfontolásra a parlament által elfogadott módosítást.