Eb: Magyarország-Montenegró , Szoboszlai duplázott

2023.11.20

Hidegzuhannyal kezdődött a Magyarország–Montenegró Európa-bajnoki selejtező. A magyar válogatott kicsit langyosan futballozott, a vendégek a 36. percben vezetést szereztek. A második félidőben Marco Rossi cserékkel felrázta a csapatot, s egy percen belül Szoboszlai Dominik két találatával sikerült fordítani. A hosszabbításban Szoboszlai szabadrúgása után Nagy Ádám állította be a 3-1-es végeredményt. A magyar válogatott 18 ponttal, veretlenül zárta a G csoport élén az Eb selejtezőt, jó helyzetből várhatja a sorsolást és készülhet a németországi Európa-bajnokságra.

Marco Rossi a Dibusz – Balogh B., Lang, Szalai A. – Bolla, Nagy Á., Styles, Nagy Zs. – Szoboszlai, Gazdag – Ádám tizenegyet küldte pályára Montenegró ellen, a Bulgária elleni meccshez képest tehát négy helyen változott az összeállítás: Botka, Nego, Kerkez és Csoboth helyett Balogh, Bolla, Nagy Zsolt és Gazdag került be a kezdőbe. Balogh Botond, a Parma 21 éves hátvédje másodszor szerepelt a válogatottban, kezdőként pedig először, 2021-ben San Marino ellen a 85. percben állt be. Érdekesség, hogy Sallai Roland bekerült a meccskeretbe, tehát csereként akár be is állhatott.

Maga a játék az első félidőben sokáig meglehetősen álmoskás volt. A vendégek besáncolták magukat a saját térfelükre, a mieink pedig inkább a biztonságra törekedtek, sem hogy mindenáron áttörjék a montenegrói védelmet. A magyar játékosok rendre Szoboszlait keresték a labdával, aki jól is osztogatott. A szórványos montenegrói ellentámadások nem voltak veszélytelenek, már a 3. percben akadt egy meleg jelenet Dibusz kapuja előtt.

Szerb, majd montenegrói gól

Mintha mindkét csapat várt volna valamire. A magyar arra, hogy előbb-utóbb csak talál egy gólt, a montenegrói pedig talán arra, mire mennek a szerbek Bulgária ellen, mert csak bolgár siker esetén volt értelme erőlködniük.

A csoport másik meccsén Szerbia a 17. percben vezetést szerzett, ezzel végleg elszállni látszottak a montenegrói remények, de ez nem szegte a vendégek kedvét, s a 36. percben Rubezsics fejesgóljával megszerezték a vezetést.

Miután hátrányba került, ritmust váltott a magyar válogatott

A gól után összekapta magát a magyar válogatott, több helyzetet is kidolgozott, a legnagyobb lehetőség egy kapu előtti kavarodás végén Gazdag előtt adódott, de ő kevéssel mellé kanalazta a labdát. Szünetre tehát maradt 0-1 az állás.

Marco Rossi a második félidőre Bolla és Gazdag helyett – indokoltan – Negót és Kalmárt küldte be. Szorongatott a magyar válogatott, majd a vendégek kapusa, Mijatovics borzolta a kedélyeket hosszas ápolást kérve, pláne amikor ezután visszahuppant a gyepre. Ám nem szimulált, egy kirúgásnál a combja sérült, cserét kért, a farnehéz Djukics állt be a helyére.

Aztán jött Szoboszlai…

Hirtelen minden megváltozott. Szoboszlai Dominik egy percen belül két gólt rúgott.

A 67. percben három embert cselezett ki, majd élesen a hosszúba vágta a labdát (1-1). Csodás találat volt. Egy perc múlva szép csellel játszotta tisztára magát, Ádám Martinhoz passzolt, a visszakapott labdát ballal vágta Djukics lábát érintve a hálóba (2-1).

Dibusz is hozzátette a magáét

A győzelem ezzel még nem volt meg. Itt is ott is voltak helyzetek, Dibusznak kellett nagyot védenie. Majd egy másik montenegrói támadásnál háromszor is. Mindhárom bravúr volt a javából. Amikor végre kezébe foghatta a labdát, diadalmasan mutatta: az enyém. Zúgott a lelátóról, hogy Dibusz, Dibusz... Úgy volt megírva, hogy ezt a meccset meg kell nyernünk...

A végén már csak azt kellett megúszni, nehogy Szoboszlai megsérüljön, a csapatkapitányt faragták a montenegróiak rendesen.

A hosszabbításban jött ezért a büntetés. Szoboszlait buktatták a 16-os előtt, ő végezte el a szabadrúgást, Djukics kitolta a labdát Nagy Ádám elé, aki a hetvenhetedik válogatott meccsén a második gólját szerezte.

Ezzel kialakult a végeredmény, 3-1-re győzött a magyar válogatott és 18 ponttal a G csoport élén végzett. A másik meccsen Szerbia–Bulgária 2-2, de ezt nem oszt, nem szoroz. Veretlenül az élen, sőt az egész évben veretlenül. Évtizedek óta a legjobb évét zárta Magyarország.

A találkozó után zúgott a Szép, volt fiúk! Köszönjük...