Dübörögnek a startupok Franciaországban

2021.03.01

A koronavírus-járvány ellenére is rohamosan növekszik a startup-ok világa Franciaországban.

Egy portugál csapat is ott találta meg a számítását. Az ötletgazda egy olyan biztosítótársaságot álmodott meg, amely száz százalékban online működik. Egy aránylag nagy piacra volt szükségük, és kezdőtőkére. Portugália egyik szempontból sem kedvezett az elképzeléseiknek. Úgyhogy Párizsba költöztek, és ott alapítottak céget.

A cég alapító ügyvezetője, João Cardoso (Lovys) azt mondja, hogy ha nem volna európai piac, egy olyan cég, amilyen az övék, egyszerűen nem létezne. Egy olyan vállalat, amely a francia piacról él, de közben a technikai hátterét portugál csapat biztosítja, és vannak a kollégáik között más nemzetiségűek is. "Ez a fajta vállalati modell, egy a fajta startup teljesen új dolog..."

Franciaországban a 2014-es állami "tech" program volt az, ami ekkora lendületet adott a startupoknak. Egy múlt szeptemberben publikált kutatás szerint csak 2018-2019-ben húsz százalékkal növekedett az forgalmuk, és ugyanilyen arányban nőtt az alkalmazottaik létszáma is. A riport állítja, hogy a francia startupok több, mint fele megőrizte pénzügyi stabilitását a járvány közepette is. Jelentős részük állam támogatásoknak köszönheti, hogy egyensúlyban maradt.

Egy befektetési szakértő, Julie Berliet (ADERLY) szerint ideje szembenéznünk azzal, hogy ez a járvány rendkívül felgyorsította a cégek már folyamatban lévő digitális átállását. Miután többségük erre a terepre kényszerült, most sokan tapasztalják, hogy ez jót tett nekik.

Abban mindenki egyetért, hogy a járvány miatti gazdasági válság egyelőre felmérhetetlen veszteségeket okozott a világ minden részén. Ugyanakkor vannak olyan szektorok, amelyeknek kifejezetten kedvez ez az általánosságban katasztrofális fordulat.