Dr. Müller Cecília: a vakcinák közül nem választhatnak majd a magyarok

2020.12.08

Az első jelentkezők már regisztráltak az új koronavírus elleni védőoltásért Magyarországon. Mindezt úgy tették, hogy a jelentkezési felületen nem kapnak tájékoztatást arról, hogy milyen oltóanyag beadására regisztrálnak.

A vakcinainfo.gov.hu kormányzati oldalon elindult a jelentkezés a koronavírus elleni védőoltásra. A keddi hivatalos bejelentés szerint a regisztráció csupán azért indult el, hogy a hatóságok fel tudják mérni, hányan kérnek az oltóanyagból.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a Fejér megyei Nagyvenyim orvosi rendelőjében 2020. november 15-én   -   Szerzői jogok  MTI/Vasvári Tamás
Müller Cecília országos tisztifőorvos a Fejér megyei Nagyvenyim orvosi rendelőjében 2020. november 15-én - Szerzői jogok MTI/Vasvári Tamás

Egy leegyszerűsített adatlapot kell kitölteni: nevet, lakcímet, életkort, taj-számot és a kapcsolattartáshoz szükséges telefonszámot, e-mail-címet kell megadni. A kapcsolattartási adatok révén tudják majd tájékoztatni az érdeklődőket, mikor és hol tudnak élni az oltás lehetőségével.

Az oltás akkor indulhat, amikor rendelkezésre áll a magyar hatóságok által engedélyezett biztonságos és hatékony vakcina.

"Jelenleg pontosan nem lehet megmondani, melyik külföldi vakcinával fogjuk megkezdeni a védőoltások beadását.
                                                               Dr. Müller Cecília

Egyelőre arról nincs szó, hogy a megválaszthatnák a polgárok, hogy melyik oltóanyagot kérik. Az országos tisztifőorvos a keddi tájékoztatón azt mondta, hogy a kormányzat minden lehetőséget megragad az ígéretes külföldi vakcinák beszerzése érdekében.

GRAFIKON: A magyarok az amerikai és a magyar vakcinában bíznak

Az Euronews megbízásából az Opinio által 1231 fős mintán november közepén végzett reprezentatív felmérés eredménye szerint a megkérdezettek mindössze 17 százaléka adatná be magának az oltást, ha a vakcina elérhetővé válna. 47 százalék egyértelműen elutasította az oltás lehetőségét, 36 százalék pedig még nem döntötte el. Azok, akik beoltatnák magukat magyar, illetve amerikai oltást választanának. Az orosz és a kínai vakcina felé a legnagyobb a bizalmatlanság.

Dr. Müller Cecília hangsúlyozta, hogy Magyarország eddig 17,5 millió adag vakcinát kötött le a különböző gyártóknál.

A tisztifőorvos azt is elmondta, hogy még nincs a magyar hatóságok által engedélyezett vakcina. Vizsgálják az orosz oltóanyagot és annak dokumentációját, illetve hamarosan a kínai vakcina dokumentációja is megérkezik Magyarországra.

Csak a magyar gyógyszerhatóság által engedélyezett vakcinával fognak oltani. A tömeges oltás várhatóan a következő év első negyedévében kezdődhet.

Az oltás nem a regisztráció sorrendjében fog történni, hanem az oltási terv szerint, elsőbbséget fognak élvezni az egészségügyi dolgozók, a védekezésben résztvevők és a krónikus betegek.

Önmagában a regisztráció nem jár kötelezettséggel, ha valaki meggondolja magát, tiszteletben tartják a döntését. Kérdésre válaszolva hangsúlyozta: a vakcinák közül nem lehet választani.