Döcög az unió oltási terve

2021.03.12

Ismét gondok merültek fel az unió közös oltásbeszerzési programjában. A Johnson & Johnson közölte, nem tudják tartani a gyártási terveiket. A közös piacért felelős biztos szerint lépni kell a szerződésszegő cégek ellen.

Újabb csapás érte az unió közös oltási tervét. Az AstraZeneca nehézségei után a Johnson és Johnson is közölte, nem tudja leszállítani az Európai Bizottság által rendelt 55 millió vakcinát, amelyre a második negyedévben számítottak a tagállamok. Az azonban nem világos, hány adagot tudnak majd végül legyártani.

"Szerintem nagyon fontos az, hogy mindenki teljesítse a vállalásait. Nyomást gyakorlok majd az Európai Bizottságra azért, hogy az időt tekintsék fontos tényezőnek. Az emberek életéről, az egészségükről és a biztonságukról van szó" - mondta egy svéd EP-képviselő, Heléne Fritzon.

A Johnson és Johnson oltóanyagát a napokban hagyhatják majd jóvá. Ezt a vakcinát azért várják nagyon a tagállamokban, mert ebből egyetlen dózis beadása is védettséget ad, szemben az eddig alkalmazott oltóanyagokkal, amelyekből két injekció kell.

Az uniós oltási kampány lassan halad: a lakosság mindössze 6,1 százalékát oltották be eddig, szemben a brit 33 százalékkal, vagy az izraeli 57 százalékkal. A svéd politikus szerint a lassúság ellenére is fontos az, hogy a tagországok közösen lépjenek.

"Jobban járunk, ha egy szerződés van 27 helyett. Ha minden ország külön tárgyalnak, az nagyon veszélyes lenne. Az egyetlen előrevezető út az, ha továbbra is együttműködünk és szolidaritást vállalunk. És közben nyomást helyezünk a bizottságra. De megkérdezném azokat a tagállamokat, amelyek nem bíznak az EU-ban: hol vannak azok a készletek, amelyeket meg lehetne szerezni?" - tette hozzá Heléne Fritzon.

Az unióban eddig háromféle oltóanyagot hagytak jóvá. A Pfizer-BioNTech, a Moderna és az AstraZeneca vakcináját. A Johnson and Johnson lehet a negyedik, a Curevax, a Novavax és a Szputnyik engedélyezése a következő hónapokban várható. Magyarország saját hatáskörben már engedélyezte a kínai Sinopharm és az orosz Szputnyik V oltóanyagát is.

Azt a bizottsági ígéretet, miszerint a felnőtt lakosság 70 százalékát beoltanák a nyárig, nehéz lesz tartani. A testület ezért próbálja Európában tartani az itt gyártott vakcinákat. Nemrég egy exportfelügyeleti rendszerről döntöttek, ez alapján a gyártóknak jelezniük kell, ha külföldre szállítanak oltóanyagot. A múlt héten így blokkoltak egy Ausztráliába tartó Astra Zeneca szállítmányt. A közös piacért felelős uniós biztos pártolja a kemény fellépést.

"Biztosítanunk kell azt, hogy a velünk szerződő cégek teljesítik az elvárásokat. Én azt szeretném, hogy ehhez legyenek eszközeink is" - mondta Thierry Breton uniós biztos.

A keményebb fellépés indokolt lehet. Dave Keating brüsszeli újságíró uniós forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy összesen 35 millió adag itt gyártott vakcinát exportáltak már a tengeren túlra, viszont ezekből az országokból egyetlen dózist sem kapott Európa.

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen közben bejelentette, hogy újabb négymillió Pfizer vakcinát küldenek a tagállamokba a következő két hétben. Ezt elsősorban azoknak a régióknak szánják, ahol erősödik a járvány.