Dobrev: Orbán a populisták közé való

2020.01.09

Dobrev Klára szerint valódi esély van arra, hogy az Európai Néppárt szakít a Fidesszel. A DK EP-képviselője szerint erre utalhat Orbán Viktor és Jaroslav Kaczynski keddi Varsói tárgyalása is. Kaczynski a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság vezetője, EP-képviselőik az Európai Konzervatívok és Reformerek frakciójában ülnek, ami jelenleg a hatodik legnagyobb frakció az Európai Parlamentben.

SPONSORED CONTENT Comedy without the clichés: Don Pasquale charms Zurich Comedy without the clichés: Don Pasquale charms Zurich Ad By euronews

Brüsszeli feltételezések szerint ha a Fidesz kilép az Európai Néppártból, az Európai Konzervatívok és Reformerek frakciójában folytathatja az európai politizálást, ahol a lengyel kormánypárt a domináns erő.

A Fidesz tagságát az Európai Néppárt politikai gyűlése tavaly márciusban függesztette fel, miután 13 tagpárt a kizárását kérte. Egy háromfős, úgynevezett bölcsek tanácsát hívtak életre, hogy megvizsgálja a magyar kormánypárt politikáját, és segítsen a Fidesz sorsáról szóló döntésben. Elképzelhető, hogy a Néppárt február eleji politikai gyűlésén napirenden lesz a téma. Orbán Viktor magyar miniszterelnök többször hangoztatta, hogy előbb lépne ki a Néppártból, minthogy kitegyék pártját.

Dobrev: Magyarország Európa páriái közé került

Dobrev Klára Brüsszelben, a Demokratikus Koalíció évnyitó sajtóreggelijén nyilatkozott az Euronewsnak.

"Szerintem a Fidesz pontosan érzi, hogy inog a léc, hogy az Európai Néppártnak elege lett belőle, hogy az európai kereszténydemokrácia köszönő viszonyban sincs azzal politikával, amit Orbán végez. Szerintem Orbán az Európai Parlamentben és az Európai Unióban is oda kerül, ahová való, a szélsőséges, populista pártok közé. Szerintem pont Kaczynskihoz való" - fogalmazott Dobrev.

A DK EP-képviselője szerint az elmúlt tíz évben Magyarország Európa páriái közé került, a magyar kormányfőnek pedig alig vannak szövetségesei Európában, a befolyása pedig a nullával egyenlő. A költségvetési tárgyalások közepén Magyarországnak olyan vezetőre lenne szüksége, akinek vannak szövetségesei, aki le tud ülni tárgyalni és pénzt szerezni. "Orbán nem ez az ember" - mondta Dobrev Klára.

"Az életben maradás jogánál mi lehetne fontosabb?"

Az ellenzéki képviselő szerint a Varga Judit magyar igazságügyminiszter által bejelentett büntetőjogi szigorítások nem elegendőek a nők és a gyermekek védelmében.

Magyarországnak szerinte ratifikálnia kellene az Isztambuli Egyezményt is.

"Drámai volt a decemberi statisztika. Gyerekek és nők haltak meg ebben az országban azért, mert van egy kormányunk, ami úgy gondolja, hogy ami a családban van, az szent, sérthetetlen és ahhoz nem szabad hozzányúlni. Márpedig a családban ugyanolyan jogai vannak az embereknek. Az életben maradás jogánál mi lehetne fontosabb? Hogy ártatlan gyerekek halála sem tudja őket jobb belátásra bírni, ezt egész egyszerűen elképesztőnek gondolom."

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Varga Judit igazságügyminiszter hétfőn közölte, hogy a magyar kormány nem ratifikálja a nők elleni erőszakkal szembeni intézkedésekről szóló szerződést, mert migrációt támogatónak tartja, és szerint azt is állítja, hogy "az emberek nem férfinak és nőnek születnek, hanem léteznek társadalmi nemek". A Demokratikus Koalíció kedden közölte, hogy ismét benyújtják a magyar országgyűlésnek a nemzetközi szerződés ratifikálását.