Diktátorok büntethetőségét biztosító törvényt fogadhat el az EU

2020.09.27

Egyre többen követelik Európában azt, hogy az unió hozzon szankciókat az emberi jogok külföldi megsértői ellen. Az Amerikában a Magnickij-törvény néven ismert jogszabály európai változatához Alekszej Navalnij megmérgezése adhatja meg az utolsó lökést.

A Kreml egyik leghevesebb bírálója azt szeretné, ha Európa határozottan fellépne Oroszország visszaélései ellen. Bill Browder szerint az EU-nak el kellene fogadnia a saját Magnickij-törvényét.

Ezt a jogi eszközt Szergej Magnickij orosz ügyvédről nevezték el, akit a korrupciós nyomozásai miatt halálra kínoztak.

"Nos a Magnickij-törvény egy olyan jogszabály, amely a diktátorok büntethetőségét próbálja biztosítani Oroszországban vagy máshol a világban. Egyszerűen fogalmazva befagyasztják azoknak a számláit, akik megsértik az emberi jogokat. Ők vízumot sem kaphatnak. Az Egyesült Államoknak van ilyen törvénye, Kanadának van ilyen törvénye, az Egyesült Királyságnak is van, Európának azonban nincs. Tehát ha az Egyesült Királyság, Kanada és az Egyesült Királyság szankciókat vet ki egy illetőre, Európa pedig nem, akkor Európa végül is búvóhelyet jelent majd nekik" - mondta Bill Browder.

Szerinte ezzel a törvénnyel azt is elérhetik, hogy csökkenjen Oroszország befolyása az európai politikában. Moszkva beavatkozott a brexit-kampányba és feltörte a francia elnök levelezését 2017-ben. Az EU Alekszej Navalnij mérgezési ügye után saját szankciós eszköztáron dolgozik. Az ellenzéki aktivistát katonai idegméreggel próbálták meggyilkolni.

"A jogi lépések szövegezése zajlik. Remélem, hogy ami Navalnij úrral történt, az bátorítja majd a tagállamokat arra, hogy hagyják abba a vitát és fogadják el az emberi jogi szankciókat. Az amerikaiak Magnickij-törvénynek hívják, mi elnevezhetnénk Navalnij szankciós eszköznek" - mondta az unió külügyi főképviselője, Josep Borrell.

Észtország, Lettország és Litvánia már elfogadott egy hasonló jogszabályt. Az uniós fellépéshez az összes tagállam jóváhagyása kell.