Denis Mukwege: a gyerekek védtelenebbé váltak a nemi erőszakkal szemben

2020.10.15

Denis Mukwege nőgyógyász több mint 20 évet töltött azzal, hogy segítse a nemi erőszak áldozatait a Kongói Demokratikus Köztársaságban (KDK). Orvosi és emberi jogi munkáját 2014-ben Szaharov-díjjal jutalmazták, 2018-ban pedig Nobel-békedíjat kapott.

Isabel da Silva, Euronews:

- Milyen volt a Covid-19-járvány hatása a Panzi Alapítvány kórházi munkájára, amellyel orvosi és szociális segítséget nyújtanak a szexuális erőszak áldozatainak?

Denis Mukwege:

- A kórház nemcsak orvosi kezelést nyújt a szexuális erőszak áldozatainak, hanem úgynevezett holisztikus ellátást, amelynek négy eleme van: orvosi, pszichológiai, jogi és társadalmi-gazdasági. Ez utóbbit sújtotta különösen a világjárvány, mivel visszaesett a gazdasági tevékenység. Mindazok a nők, akiknek volt egy kis tőkéjük, volt munkájuk rendszeres fizetéssel, mostanában hozzánk fordulnak segítségért, annak érdekében, hogy újra tudják indítani üzleteiket. Amikor a nők nem képesek önellátóvá válni gazdaságilag, amikor nagyon szegények, akkor sérülékenyebbekké válnak a szexuális erőszakkal szemben.

- Mivel kevesebb a mozgás a pandémia miatt, tapasztalt változást a kórházba érkezőkkel kapcsolatban?

- Azt tapasztaltuk, hogy több lett a gyermekek ellen elkövetett nemi erőszak. Ez talán azzal magyarázható, hogy a gyermekek most nem járnak iskolába, a szülők pedig inkább azzal vannak elfoglalva, hogy megtalálják a módját annak, miként táplálják őket. Szóval a gyerekek magukra vannak hagyva, és jobban ki vannak téve az erőszaknak. Ezt mutatja, hogy a megerőszakolt gyermekek száma a pandémia alatt magasabb volt, mint korábban.

- Ön dolgozik azon is, hogy a nemi erőszakot háborús fegyverként ismerjék el, és ne évüljön el. Miért szeretné, hogy nemzetközi törvényszéket hozzanak létre?

- Több száz nőt megerőszakoltak egyetlen éjszaka alatt. Módszeres volt az erőszak. Láttunk gyerekeket, csecsemőket, időseket, sőt férfiakat is, akiket szintén megerőszakoltak. Ismertek ezeknek a bűnöknek az elkövetői, és nem büntették meg őket. Vannak köztük kongóiak és külföldiek is. Most, amikor beszélünk, vannak külföldi fegyveres csoportok, amelyek tagjai továbbra is követnek el bűncselekményeket a KDK-ban. Mindent megpróbáltunk, megpróbáltuk a fegyvereket, megpróbáltuk a tárgyalásokat, megpróbáltuk a békemegállapodásokat, de mindez nem működött. Az egyetlen elem, amelyet nem használtunk, az az igazságszolgáltatás. Egy Kongóval foglalkozó nemzetközi törvényszék talán képes foglalkozni a "nagy halakkal", de szükség van különleges kamarákra is az egész Köztársaságban. A célunk nemcsak az, hogy a lakosság ismerje meg a valóságot, hanem az is, hogy képes legyen kimondani : ez soha többé nem történhet meg.

- Hogyan működik a Global Survivors Fund, amelyet ön hozott létre egy évvel ezelőtt, hogy finanszírozza a projekteket a szexuális erőszak túlélői számára?

- Folyamatosan támogatást kapunk az Európai Uniótól, hogy foglalkozzunk a nemi erőszak áldozataival, különösen orvosi és pszichológiai téren. A Globális Alapnak az a célja, hogy képesek legyünk támogatni ezeket a projekteket több országban is. Úgy véljük, hogy ha a nőknek van bátorságuk ahhoz, hogy bírósághoz forduljanak, ahhoz, hogy feljelentést tudjanak tenni, akkor nem szabad, hogy elbátortalanodjanak attól, hogy nincs semmiféle jóvátétel. Azt gondolom, hogy amikor ezeknek az asszonyoknak volt bátorságuk, hogy felülemelkedjenek a szenvedéseiken, és feljelentést tegyenek, akkor az a feladatunk és az az emberiség feladata, hogy segítsünk nekik abban, hogy el tudjanak menni a végsőkig. Ez azt jelenti, hogy segítünk nekik meggyógyulni. Ez a gyógyítás nem mehet végbe igazságszolgáltatás és jóvátétel nélkül.

- Az Európai Unió és az Afrikai Unió új partnerséget akar létrehozni 2021-ben. Mik lennének a prioritások a konfliktusok és humanitárius válságok által leginkább érintett országokban, például Kongóban?

- Az együttműködés Európa és Afrika között, a közös politikai érdekű kérdések megoldásában, a szélesebb körű együttműködés a migrációs kérdések, a klímaváltozás, a béke és a biztonság körében mind nemes cél. Ugyanakkor azt hiszem, hogy manapság a megvalósítás a legnagyobb probléma, a megvalósításhoz vezető stratégia az, ami hibádzik. Mert mi is történik Afrikában, amikor nem a békéért és a biztonságért dolgozunk? A fiatalok elveszítik a reményt, és inkább a migráció felé fordulnak annak összes következményével. Ez Afrikára nézve egy jelentős agykapacitás elvesztése, míg Európa szintjén a szélsőséges megnyilvánulások megemelkedését hozza magával, ami nem jó dolog. És a kettő között ott van még, mindaz ami a Földközi-tengeren történik, ahol több tucat fiatal afrikai odavész, ami igazán nem válik az emberiség dicsőségére.

- Az emberek Csoda doktornak hívják, ugyanakkor még mindig kap fenyegetéseket a munkája miatt. Hogy telnek a napjai manapság?

- Reméljük, hogy folytatni tudjuk a munkánkat, gondoskodni a nőkről, a jövőt a nemi erőszak nélkül képzeljük el. Számunkra a munkánk csúcsát jelentené, ha véget vetnénk ennek az erőszaknak, amelyet a nők elszenvednek. Egy napon szeretnénk látni a kongói nőket, hogy nyugodtan el tudnak menni dolgozni a földekre, vagy vizet szerezni, tűzifát gyűjteni, anélkül, hogy félniük kellene a megerőszakolástól.