Delta variáns: Katalónia újra szigorít

2021.07.07

Európaszerte erősödik a delta variáns miatti aggodalom. A spanyolországi Katalónia is újabb korlátozó intézkedéseket vezet be a fertőzés terjedésének lassítására. Az előttünk álló hétvégétől csak a szabadtéri éjszakai szórakozóhelyek nyithatnak ki, emellett minden 500 fő feletti rendezvényen érvényes negatív tesztet vagy oltási igazolást kell bemutatniuk a résztvevőknek. A vendéglátósok érthetően nem lelkesek:

- A hűtőket feltöltöttük, a beszálllítók már úton, a hirdetések megjelentek, a social media pörög. Beindítottuk a gépezetet, erre most újra azt mondják nekünk, hogy zárjunk be. Minden mérlegelés, vagy segítség nélkül. Bezártok, mert azt mondjuk és kész - mondja Jordi Piulats, a Wolf club tulajdonosa.

Görögországból több hétnyi javulás után ismét a napi új fertőzöttek számának emelkedését jelentették. Eddig a lakosság 38 százalékát oltották be, a helyzet pedig kevésbé tűnik riasztónak mint korábban, mivel az új pozitív esetek között sok a fiatal, akikről úgy gondolják, hogy náluk kevésbé valószínű a súlyos megbetegedés.

Törökországban is lazítottak a korlátozó intézkedéseken, így Isztambulban újra megteltek a parkok. Közben a török hatóságok három tartományban is azonosították a delta variánst, ezért folyamatosan vizsgálják a korlátozások újbóli bevezetésének lehetőségét.