Davos: nem enyhül a menekültválság

2020.01.24

Miközben a görög szigetek lakói hangosan tiltakoznak a migrációs válság hátrányos következményei ellen saját közösségükben, a görög miniszterelnök a nemzetközi közösség előtt azt hangoztatta, hogy Európa kudarcot vallott a migráció kérdésében. Az uniós tagországoknak osztozniuk kell a - mint mondta - teherben.

- Európának nem sikerült kialakítania egységes stratégiát. Nagyon-nagyon leegyszerűsítve: nem lehet valaki a Schengen tagja, nem élvezheti az emberek szabad mozgásának előnyeit, miközben nem veszi ki részét a migrációhoz hasonló teher viseléséből. Ez nem igazságos, nem helyes - jelentette ki Kiriákosz Micotákisz, görög kormányfő.

Jordánia a válság frontvonalában van. Több mint egymillió menekültet szállásolt el, és ennek megvan az ára. Magára maradt a nemzetközi közösségben? - kérdezte Isabelle Kumar, az Euronews riportere.

- Óriási teher hárul ránk. Egymillió háromszázezer menekült van. Jordánia lakosságának egyötöde menekült. A világ támogatja Jordániát, de közel sem fedezi teljes kiadásait. Megértem a támogatói csömört, hisz a kérdés már nem címlapsztori. Ezt tudomásul vesszük. A menekültek azonban még mindig ott vannak, és Jordánia feléli lehetőségeit - nyilatkozta Omar Razza, miniszterelnök.

Angela Merkel német kancellár pénteken Törökországban vitatja meg a menekültválságot Recep Tayyip Erdoğan államfővel.

A török külügyminiszter azzal vádolja az uniót, hogy megszegi a menekültügyi megállapodást.