Félnek a brit kamionosok a megállapodás nélküli brexittől

2020.12.17

Az összeomlás szélére sodródott több brit vállalat is - a Conference Haul logisztikai vállalat igazgatója szerint a brexit körüli bizonytalanságokkal még fel tudták volna venni a harcot, de a koronavírus-járvány okozta kihívásokkal együtt mindez már túl soknak bizonyult.

"Még mindig nem tudjuk, mivel fog járni egy megállapodás nélküli brexit, milyen papírmunka vár ránk a vámolásnál- fogalmunk sincs róla."

A helyzet miatt sok vállalat készleteket halmozott fel. Ez elkerülhetetlen torlódásokat okoz a La Manche-csatorna partján található Doverben, ahol a kamionok kilométeres sorokat alkotnak.

"Ha lesz megállapodás, akkor remélhetőleg sok papírmunkától megszabadulunk. De ha nem lesz, akkor fogalmunk sincs, mi fog történni" - panaszkodik a Conference Haul szállítmányozási igazgatója. " Napról-napra gondolkdounk csak, amíg a kormány végre el nem dönti, milyen irányba akar haladni, és mit várnak el a fuvarozóktól."

A Csatorna másik oldalán, Calais-ban a francia kormány több tucat vámtisztviselőt állított ismét szolgálatba, és úgynevezett okoshatár-rendszert alakított ki. A brit kamionosoknak elég lesz egy vonalkódot bemutatniuk Doverben, amelyet a francia hatóságok azonnal látni fognak majd, és ez alapján meg is kezdhetik a vámolást.