Csökkenő fertőzések Magyarországon, anális tesztelés Kínában

2021.02.01

Magyarországon csökken a fertőzöttek száma, Kínában viszont újra terjed, ezért két pekingi kerület lakóit análisan tesztelik.

Magyarországon 1124 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 368 710 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma - közölte a koronavirus.gov.hu.

Biztonsági őr a kínai Vuhanban 2021. január 30-án   -   Szerzői jogok  Ng Han Guan/Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.
Biztonsági őr a kínai Vuhanban 2021. január 30-án - Szerzői jogok Ng Han Guan/Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Elhunyt 54 beteg, így halottak száma 12 578 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 264 260 fő, az aktív fertőzöttek száma 91 872 főre csökkent. 3682 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 273-an vannak lélegeztetőgépen - közölte az állami tájékoztató honlap. Eddig 237 872fő kapott oltást, közülük 61 266 fő már a második oltását is megkapta. Az egészségügyi dolgozók kampányszerű oltása lezárult, az elmúlt napokban az idősotthonokra, bentlakásos szociális intézményekre összpontosulnak az oltások. Február első hetében a védőoltásra regisztrált legidősebbek következnek, őket a háziorvos fogja keresni ezekben a napokban.

Egymillió pekingit tesztelnek análisan

A kínai fővárosban ismét terjedni kezdett az új koronavírus, a hatóságok pedig egy az eddigieknél megbízhatóbbnak tartott módszert alkalmaztak két kerületnyi ember letesztelésére: rektális mintát vettek tőlük - írja a Newsweek.

A Tahszing és a Doncseng kerület lakóinak teszteléséről azután döntöttek, hogy egy kilencéves kisfiúnál a SARS-Cov2 vírus brit mutációját találták. Ez a változat a korábbiaknál jóval gyorsabban terjed.

A kínai hatóságok 48 óra alatt kétmillió embert szeretnének letesztelni. Egy részüket nem csak torokból és garatból, hanem a végbelükből is vett mintákkal tesztelik. A szakemberek szerint ugyanis az alsó béltraktusban a vírus tovább megmarad, így az innen vett minták pontosabbak, kevesebb hamis pozitív eredményt mutatnak. További előnye, hogy megbízható eredményt ad tünetmentes, vagy aszimptomatikus fertőzöttek esetében. Azonban a vizsgálat még a központi hatalom utasításait szigorúan követő kínai társadalomban is megalázónak számít. További hátránya az eljárásnak, hogy - a torok- és garatmintavétellel ellentétben - ezt a módszert nem lehet utcán elvégezni, hanem elszigetelt vizsgálóhelyiségek szükségesek hozzá, és az öltözködés miatt jóval tovább is tart.