Cselgáncs VB: akció, katarzis, dráma – oda lett Ungvári Miklós álma

2021.06.09

A budapesti Cselgáncs Világbajnokság 4. napján is megtelt a Papp László Sportaréna. A szurkolók újabb magyar sikerekért szorítottak - nem rajtuk múlott, hogy az elmaradt.

A férfiak 73 kilogrammos súlycsoportjában a veterán Ungvári Miklós jól haladt az olimpiai kvalifikáció felé; előbb legyőzte a görög Cutlasvilit, a gambiai Njiét, majd a mongol Tsend-Ochirt is. De aztán kikapott a grúz Savdatuasvilitől. A vigaszágon folytathatta, de ott rögtön kikapott, így a 7. helyen zárt, ami a 40 éves ceglédi dzsudoka 22 éves sportpályafutásának végét is jelenti.

A grúz dzsúdós a döntőben a svéd Maciassal meccselt, aki az elődöntőben a korábbi világbajnok, jelenlegi világranglista-vezető, japán Szoicsit intézte el.

Végül győzött a nyers erő a taktikai csatában - és Savdatuasvili megszerezte első világbajnoki címét.

Az aranyérmet a Magyar Olimpia Bizottság elnöke, Kulcsár Krisztián akasztotta a nyakába.

"Természetesen rendkívül boldog vagyok. Ez egy egészen különleges nap az életemben. Hosszú évek óta ezért dolgozom, már egy érmet is nagyon nehéz volt megszerezni egy VB-n. Most pedig én vagyok a világbajnok. Madarat lehetne fogatni velem" - lelkendezett szimpatikusan.

Női 57 kilogrammban az Európa-bajnok és világbajnoki bronzérmes Karakas Hedvigért szorított a publikum, aki helyezetlenül zárt - akárcsak a másik magyar, Kármán Andrea.

A kanadai Jessica Klimkait átszáguldott a mezőnyön, a döntőben pedig azzal a japán Momóval találkozott, akivel egy korábbi Grand Prix-n nem bírt.

Most egy fárasztó nap végén egy waza ari döntött - és a kanadai lány megélhette a világbajnoki győzelem extázisát.

"Őszintén megmondom, nagyon jól érezte ma magam a tatamin. Azt éreztem, nem fogy az erőm, az energiám. Bármeddig bírom. Annyit teszek bele, amennyi csak kell a győzelemhez" - nyilatkozta a bajnok, aki aranyérmét a Nemzetközi Sportszövetségek Világszövetségének elnökétől (Raffaele Chiulli) vehette át.

A pénzdíjat pedig a világhírű olasz énekes, Albano Carrisi (Al Bano és Romina Power) adta át neki.

A bronzérmet a német Stoll és a koszovói Gjakova érdemelte ki.

Az akció, a dráma, a feszültség és a katarzis szerdán, a VB 5. napján is garantált.