Csalódottak a kurdok, rombolja Magyarország képét a törökbarát politika

2019.10.15

Mit gondolnak a kurdok a magyar politikáról azután, hogy a kormány a múlt héten az unióban egyedüliként blokkolta Törökország figyelmeztetését a szíriai kurd területen indított offenzíva miatt? Zana Kurda elemzőt, a Brüsszeli Szabadegyetem Phd-kutatóját kérdeztük az ügyről.

Euronews:Mennyire ismerik a magyar álláspontot a kurdok?

Zana Kurda: A kurdok ismerik a szíriai török offenzíva ügyében képviselt magyar álláspontot, mert a kurd média beszámolt erről. Ugyanakkor tudnak arról is, milyen álláspontja van az Európai Uniónak Törökország felé a bevándorlási válság miatt.

Fennáll az etnikai tisztogatás és a népességcsere kockázata

Lehet-e Magyarországot hibáztatni az offenzíva alatt történtekért?

Magyarország a földrajzi elhelyezkedése miatt ebből a szempontból különleges helyzetben van. Reméljük azonban, hogy Magyarország figyelembe veszi a humanitárius szempontokat a török hadműveletnél. Hiszen fennáll az etnikai tisztogatás és a népességcsere kockázata. Reméljük, Magyarország elutasítja ezt és felszólítja Törökországot, hogy ne kövesse el ezen tettek egyikét sem.

Azt nem mondanám, hogy Magyarországot közvetlen felelősség terheli a történtekért, de természetes az emberek nagyon erőteljes reakciót és elítélést várnak az Európai Uniótól azért, hogy vessen be minden eszközt Törökországgal szemben a hadművelet leállításáért.

Tudjuk, hogy uniós szinten egyhangú döntést kell hozni. Ha egy ország ezt megvétózza ezt, annak komoly felelőssége van. De természetesen nem lehet Magyarországot hibáztatni a történtekért.

Pozitív kép a magyarokról

Mit gondolnak a kurdok a magyarokról? Milyen hatással lehet a magyar külpolitika erre?

A kurdisztáni embereknek nagyon pozitív képük van Magyarországról. Egy baráti népnek tartják. A magyarok mindig segítették a kurdokat a múltban, de ez most megváltozott.

Tudjuk, hogy Magyarország befektetésekkel segítette iraki Kurdisztánt az olajiparban. Nagyon konstruktívak voltak. Ezért is vannak nagy elvárásaik az ottaniaknak. Szeretnének kiegyensúlyozottabb álláspontot Magyarországtól az észak-szíriai események ügyében.

Nem hiszem, hogy közvetlen következményei lennének ennek az Iraki Kurdisztánban lévő magyar cégekre nézve. De valószínűleg ennek az ügynek negatív hatása lesz a Magyarországról kialakult képre Kurdisztánban.