Családokat szakított szét a járvány

2020.06.29

Belgium az uniós ajánlások dacára is megtagadja a nem uniós állampolgár családtagok belépését az országba. Így Adrien török felelége sem utazhat be Európába.

A férfi hónapok óta keresi a kiutatat a különböző hivatalokban. Azonban a belga hatóságok kitartanak a korlátozás mellett.

"Hullámvasúton ültünk az elmúlt hónapokban. Talán jó híreink vannak, talán bejelentenek valamit, beszéltem valakivel, aki mondott valami pozítívat. Aztán kapunk egy emailt, amely szerint ez nem fog megtörténni, nem tudunk találkozni. De meddig? Ezt sem tudjuk. Nagyon kemény helyzet"- mondta a francia állampolgárságú férfi, Adrien Deslande.

A belga külügyminisztérium a járvány miatt tiltotta meg a beutazást a tartózkodási engedéllyel nem rendelkezők számára. Tették ezt annak ellenére, hogy az Európai Bizottság azt ajánlotta, hogy az uniós állampolgárok családtagjai szabadon beutazhassanak Európába a végig a járvány alatt.

"Néha úgy tűnt, a házasságunk nem is létezik, még jogilag sem, hiszen senkinek nem számított ez a papír, mi pedig nem élhetünk együtt."

A pár akkor találkozott először, amikor a nő Belgiumban nyaralt. Idén januárban házasodtak össze, a nő épp Belgiumba költözött volna, ám a járvány közbeszólt.

Ez a bizonytalanság nagy hatással volt rám. Rendben van, hogy nem vagyok európai polgár és így nincsenek jogaim lényegében. Nagyon nehéz bejutnom Belgiumba, vagy más európai országba. Azt gondoltuk, a házasság megkönnyíti majd a dolgot, de nem ez történt

- mondta Güncel Kırlangıç Deslande.

Az Európai Unió azt javasolja a tagállamoknak, hogy július elsején nyissák meg a külfő határokat. Belgium egyelőre nem változtatott a nem uniós polgárokra vonatkozó beutazási szabályokon.