Csak 50 százalékosan hatásos az egyik kínai vakcina

2021.01.13

Sokkal kevésbé hatásos a Sinovac Biotech kínai gyártó koronavírus elleni vakcinája, mint azt korábban gondolták. Brazíliában, a tesztelés harmadik fázisában csupán 50,4 százalékos hatásosságot állapítottak meg.

A részleges adatok alapján a múlt héten még azt közölte egy brazíliai egészségügyi intézmény (Instituto Butantan), hogy a CoronaVac nevű oltóanyag az enyhe fertőzések 78, a súlyos fertőzések 100 százalékában bizonyult hatásosnak.

Vakcinát mutat egy egészségügyi dolgozó egy indiai kórházban   -   Szerzői jogok  Adzsit Szolanki/Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved
Vakcinát mutat egy egészségügyi dolgozó egy indiai kórházban - Szerzői jogok Adzsit Szolanki/Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Ezt a kínai vakcinát Brazílián kívül több ország is megrendelte, például Indonézia, Szingapúr és Törökország is. Brazíliában több mint 8,13 millióan fertőződtek meg koronavírussal (ez a világon a harmadik legrosszabb adat, az Egyesült Államok és India után), és 204 ezer ember vesztette életét a kór miatt.

Az Egészségügyi Világszervezet annak a vakcinának a sürgősségi jóváhagyását tartja elfogadhatónak, amelyik legalább 50 százalékosan hatásos. Ezt az elvet követi a brazíliai egészségügyi felügyeleti szerv, az Anvisa is, amely - tekintettel a minimálisan elfogadható hatásossági rátát alig meghaladó vizsgálati eredményre - további adatokat vár az engedélyezéshez.