Covid-kutatás: ellentétes vélemények

2020.10.16

A járványhelyzet rövid ideig tartó nyári javulása után Európa ősztől újra a koronavírus elleni harc kellős közepén találta magát. A Redfield and Wilton Strategies közvélemény-kutató intézettel együttműködve az Euronews négy országban kikérte az emberek véleményét egy sor Covid19-cel és a válságkezeléssel kapcsolatos kérdésben.

A kormányok válságkezelésének megítélése nagyon eltérő. Németországban és Olaszországban a többség elégedett a hozott intézkedésekkel. Franciaországban és Nagy-Britanniában azonban a lakosságnak több mint a fele nem hiszi, hogy az állam vezetői megfelelően állnak a helyzethez.

Milyen reakcióra számíthatnak tehát a hatóságok, ha bevezetnék a tavaszi általános kijárási korlátozásokat?

A németek 53 százaléka és a britek 58 százaléka pártolja az ötletet. A franciák és az olaszok többsége azonban vagy bizonytalan, vagy egyenesen ellenzi azt. Olaszországban a lakosoknak csak a 45 százaléka támogatná az országos lezárást, Franciaországban pedig ennél is kevesebb, mindössze 38 százalék az arányuk.

Ha a járvány ennyire megosztja az egyes államokban a lakosságot, milyen fogadtatásra számíthat az egységes uniós stratégia, amelyet a brüsszeli vezetők szorgalmaznak?

A németek és az olaszok jelentős többsége nem hiszi, hogy az Európai Uniónak egyáltalán lenne közös stratégiája a vírus ellen. A franciáknak viszont picivel több mint a fele úgy látja, hogy az uniós országok összehangolják intézkedéseiket. A briteket ez a kérdés már nem érinti.

Az európai kormányok minden reménye egy hatékony oltóanyagban van, de vajon az állampolgárok osztják-e a véleményüket?

Nagy-Britanniában, Németországban és Olaszországban igen, mivel a jelentős többség beoltatná magát. Franciaországban azonban a megkérdezetteknek csak a 37 százaléka élne ezzel a lehetőséggel. Tíz emberből négyen nem kérnének a vakcinából, az emberek negyede pedig még nem döntötte el. mit tenne.

Összességében elmondható, hogy a nyáron tapasztalt optimizmus elhalványulni látszik a napi esetszámok drasztikus növekedését és a közegészségügyre nehezedő nyomást tapasztalva.