Covid: hamarosan jöhet az utazási igazolvány

2021.02.23

Bár a legtöbb országban még nem fogadnak turistákat, a légitársaságok már készülnek arra, hogy a nyitás után biztonságos legyen a közlekedés. Bevezetnek egy úgynevezett Covid Travel Passt (Covid Utazási Igazolványt): egy applikációban lesznek elérhetők a beoltottságot vagy negatív teszteredményt igazoló adatok.

Robot fertőtlenít a sanghaji repülőtér utascsarnokában   -   Szerzői jogok  Alex Plavevski/MTI/MTVA
Robot fertőtlenít a sanghaji repülőtér utascsarnokában - Szerzői jogok Alex Plavevski/MTI/MTVA

A BBC arról ír, hogy a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (International Air Transport Association, IATA) szerint az e-Covid-igazolvány heteken belül készen lesz. Úgy tervezik, hogy más digitális megoldásokkal is működjön majd.

iOS- és Android-platformokon is elérhető lesz, ingyenesen. Elsőként a Singapore Airlines vezetett be hasonlót még tavaly decemberben.

"Kulcskérdés a bizalom. Az utazóknak bízniuk kell abban, hogy a teszt, amelyet elvégeztettek, megfelelő, és lehetővé teszi, hogy beutazzanak egy adott országba" - mondta Vinoop Goel, az IATA regionális igazgatója.

Az IATA tájékoztatása szerint a legtöbb ázsiai légitársasággal tárgyalnak már. Az Etihad, az Emirates, a Qatar Airways és az Air New Zealand is teszteli a rendszert.

A koronavírus elleni vakcinák megjelenésével egyre több vita van az úgynevezett egészségügyi útlevélről, illetve arról, hogy kötelezővé tegyék-e azoknak, akik utazni akarnak.

A svájci székhelyű CommonPass cég például az oltóközpontoktól és a tesztelőhelyektől kapott adatok alapján készít egy QR-kódot, amelyet a légitársaságok és a határőrök beszkennelhetnek, ezzel ellenőrizve az utas oltottságát, illetve tesztjének eredményét.

Görögország eközben vakcinaigazolvánnyal próbálja megmenteni a turistaszezont.