Covid-19: olcsó szellőzőrendszerrel védik a diákokat Németországban

2020.11.14

A koronavírus-járvány terjedése ellen szellőztetéssel lehet eredményesen védekezni a zárt helyeken. A gyakorlatban azonban ez nehezebb, mint ahogy elsőre hangzik, hiszen például egy tanteremben minden ablakot nyitva kéne tartani a hatékony légcseréhez. Ezen változtathat most egy új rendszer.

- Itt ülnek a diákok, a belőlük áramló meleg levegő az apró részecskékkel együtt felszáll. Ezt felfogja a gyűjtőernyő, és a ventilátor egy nagy csövön keresztül a szabadba áramoltatja - mondta a rendszer feltalálója, Frank Helleis.

A barkácsboltban is megvásárolható eszközökből összeépíthető szellőzőrendszer levegőben szálló vírusok kilencven százalékát elszívja.

- Annyira nincs hideg itt a teremben, mert nem kell olyan sok ablakot nyitva tartani. Kellemesebb így - mondta egy tanuló.

Az olcsó, mintegy kétszáz euróból megépíthető szellőzőrendszert egy mainz-bretzenheimi középiskolában szerelték fel először. A kezdeti pozitív tapasztalatok után viszont várható, hogy Németország valamennyi iskolájában bevezetik a diákok feje fölött összerakott csőrendszert. Az újításnak a tanárok is örülnek.

- Egyre nagyobb a bizonytalanság a német iskolákban. Egyre több a koronavírus-fertőzés, beleértve az iskolákat is. Éppen ezért örülünk annak, hogy hamarosan mindenhol bevezetik ezt a szellőzőrendszert, így nyugodtabban taníthatunk - mondta Roland Wollowski, az egyik mainz-bretzenheimi iskola igazgatója.

A műanyagcsövekből, drótból, fóliából és ventilátorból álló rendszer hatékonysága a konyhai szagelszívók működési elvén alapul.