Covid-19: nehéz helyzetben az európai kórházak

2020.11.19

Eggyre több olasz kórházban okoz gondot, hogy kevés az intenzív osztályokon dolgozó szakorvos. Olaszországban az elmúlt huszonnégy órában 731 ember vesztette életét koronavírushoz köthető betegségben, ami a legmagasabb napi adat április eleje óta, és akkor még teljes lezárás volt érvényben az országban. És bár közben duplájára növelték az intenzív osztályokon az ágyszámot, ami mára mintegy tízezer, altatóorvosból csupán 625-tel több dolgozik, mint tavasszal.

- Meredeken emelkedett az ápoltak száma, és nem tudom megmondani, mikor érjük el a kapacitásunk végét, elértük-e már, vagy csak a jövő héten, vagy a következő tizenöt napban fogjuk - mondta Paolo Onorati, a római Casalpalocco Clinical Institute neurológus orvosa..

Franciaországban a jelenlegi szigorú korlátozások meghosszabbításával számol a kormány. Az intézkedések december 1-ig érvényesek, de bármilyen könnyítéseket csak fokozatosan vezetnek be. A Védelmi Tanács rendkívüli ülésén döntenek arról, mely üzletek nyithatnak ki, illetve arról is, hogy ismét éjszakai kijárási tilalmat vezessenek be. Az utazási korlátozásokat egészen karácsonyig fenntartják. Franciaország eközben már széleskőrű koronavírus-elleni oltási programra készül jövő év első felére.

A koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került emberek, vállalkozások és sportklubok megsegítéséről döntött a svájci kormány, és azt is bejelentették, hogy kiterjesztik a katonai segítséget a túlterhelt kórházakban.

- A kórházakba kivezényelt katonák az intenzív ellátásban és az általános ellátásban, illetve a betegek mozgatásában vesznek részt. Emellett a betegek étkezéseinél is segédkeznek, valamit az egészségügyi személyzet egyéb feladatait is segítik - mondta a kórházi egységek parancsnoka, Raoul Barca.

Svájcban mostanra megteltek az intenzív osztályok ágyai, de az alpesi ország továbbra sem tervezi, hogy szigorú lezárásokat vezessen be a koronavírus-járvány elleni védekezésben.