COVID-19: bekeményítenek a hatóságok

2020.09.15

Nem készül országos zárlatok bevezetésére a párizsi kormány, számos francia város azonban saját hatáskörben szigorít, hogy visszaszorítsa a koronavírusos esetek gyors növekedését.

Bordeauxban és Marseille-ben az átlagosnál jóval több a fertőzött. Mindkét város vezetősége megelőző intézkedéseket léptetett életbe.

"Vásárokat, bolhapiacokat, partikat, vagy hasonló rendezvényeket tilos tartani. A demonstrációkat is betiltjuk, ha nem igazodnak az egészségügyi előírásokhoz" - közölte Fabienne Buccio, Gironde megye prefektusa.

A szigorításokra azért van szükség, nehogy a franciaországi kórházi ellátás összeomoljon a túlterheltségtől. Marseille-ben például már alig van szabad ágy az intenzíven.

A német hatóságok is alaposan bekeményítenek. Hatalmas pénzbírságra számíthat az a bajorországi nő, aki betegen végiglátogatott egy csomó szórakozóhelyet és sok embert megfertőzött.

"A meggondolatlanságnak következményei lesznek. Az egészségügyi hatóságok az ilyen esetekben magas bírságot szabhatnak ki" - figyelmeztetett Markus Söder bajor tartományi miniszterelnök.

Az élet nem állhat le. Sergio Mattarella olasz köztársasági elnök is megnézte, hogy kezdődik meg a tanítás az észak-itáliai Páduában, amely Olaszország egyik első gócpontja volt. Több mint 5 és félmillió gyermek térhetett vissza az olasz iskolapadokba - persze maszkban és megfelelő távolságot tartva egymástól. Meg kell szokniuk, hogy ez az új módi.