Costa Rica lassan a drogkartellek uralma alá kerül

2024.02.12

Costa Rica fuldoklik a kábítószer-kereskedelemtől és az Európai Unió segítségét kéri. A kokain és a fentanil már elárasztotta a főváros, San José peremkerületeit, ahol a rendőrség a drogbandák vezetőire vadászik. A karibi paradicsom az összeomlás szélén táncol.

"Ha fegyvereket vagy kábítószert találnánk a bűnszervezetek vezetőinél, azonnal letartóztathatnánk őket" – mondta egy razziázó rendőr, Rodrigo.

Johannes Pleschberger, az Euronews tudósítója Pavasban, Costa Rica egyik legveszélyesebb drogkerületében jár. "A rendőrség szinte naponta razziázik itt, kartellfőnökök után kutat, akik a gyanú szerint ezekben az épületekben rejtőzködnek. A népszerű turistacélpont, Costa Rica lassan drogállammá változik."

"Kábítószer-kereskedelem, gyilkosságok, rablások, támadások. Ez zajlik itt" – állítja egy helyi nő.

"Éjszaka nem tanácsos kimozdulni" - halljuk egy férfitől.

A bandaháborúk miatt tavaly 40 százalékkal nőtt a gyilkosságok száma. Mivel a békés ország 70 évvel ezelőtt megszüntette a hadseregét, kevés eszköze van az erőszak visszaszorítására.

"Nem voltunk felkészülve erre az erőszakhullámra, ennyi gyilkosságra" - mondta el a Costa Rica-i közbiztonsági miniszter, Mario Zamora. "Hatalmas a különbség a rendőrség és a kábítószer-kereskedők jelentős anyagi erőforrásai között."

Costa Rica és az EU szorosabban akar együttműködni biztonsági kérdésekben... a keményebb beavatkozás Közép-Amerikában csökkentené az Európába érkező rekord mennyiségű kokaint is.

"Készek vagyunk megosztani az Európában bevált és alkalmazott módszereket, gyakorlatot a helyi hatóságokkal. Rendőrségi, jogi és vám-szakértők segítenek az itteni kollégáknak" - tudjuk meg az EU Costa Rica-i nagykövetétől, Pierre-Louis Lempereur-től.

Közben a rendőrség folytatja a vadászatot a Pavas-i bandavezérek után.

"Sok bűnöző számára itt van a menekülési útvonal" - mondja Rodrigo rendőr.

A kormány tizedével növelné a rendőrség létszámát, ami sokak szerint megkésett intézkedés – addigra a drogkartellek átveszik az ellenőrzést Costa Rica felett.