Cenzúrával vádolja Oroszország a YouTube-ot, válaszul felmerült a platform blokkolása

2021.09.30

Cenzúrával vádolja Oroszország a YouTube-ot, válaszul felmerült a platform teljes blokkolása, de legalábbis a jelentős korlátozása. A videómegosztó portál az orosz állami tulajdonban lévő RT (korábban Russia Today) médiavállalat két német nyelvű csatornáját törölte korábban - koronavírussal kapcsolatos félretájékoztatás miatt.

"Kétségtelen, hogy a YouTube a német hatóságok és a helyi média kifejezett és hallgatólagos támogatásával hajtott végre ilyen jogosulatlan lépéseket. Az agresszió célja nyilvánvaló - elfojtani a német bürokrácia kényelmes médiaháttérbe nem illeszkedő információforrásokat" - áll az orosz külügyminisztérium közleményében.

A német kormányszóvivő leszögezte, hogy a döntés a YouTube-é volt. "A német kormánynak vagy képviselőinek semmi köze ehhez a döntéshez. Aki ezt állítja, az összeesküvés-elméletet gyárt. Ez a YouTube döntése, amelyet a platform a saját lefektetett szabályaival igazol. Ezzel szemben Oroszországban vannak olyan állami intézkedések a külföldi médiával és civil szervezetekkel szemben, melyeket kifogásolunk" - mondta Steffen Seibert.

A Google tulajdonában lévő YouTube közlése szerint a törlés előtt figyelmeztették az RT németországi csatornáját, hogy sérti a felhasználási feltételeket - az RT DE azonban a korlátozást kijátszva egy másik csatornájára töltötte fel a kifogásolt tartalmakat.