Büntetőeljárás az IKEA ellen

2021.03.23

Büntetőeljárás indult az IKEA francia üzletága, és annak korábbi vezetői ellen Versailles-ban.

A vád szerint a cég 2009-től kezdődően illegális "kémkedési rendszert" épített ki Franciaországban, hogy bizalmas információkhoz jusson több száz munkavállalójáról és a vállalathoz jelentkezőkről. A vádlottak padjára került négy volt rendőr is, akik a nyomozók szerint bizalmas adatokat, például büntetett előéletre vonatkozó információkat szereztek meg és adtak tovább a dolgozókról.

- Sajnos van egy bankrabló névrokonom, akivel nagyon amatőr módon összekevertek. Amikor ugyanis lekérték az adatokat, csak a vezeték- és keresztnevemet adták meg, a születési dátumot nem. Mindennek az lett az eredménye, hogy egy ideig bankrablóként kezeltek - mondja egy kárvallott, az IKEA szakszervezeti küldöttje, Hocine Redouani.

Az ügyészség szerint a vádlott IKEA-vezetők magánnyomozókat foglalkoztattak évi több százezer euróért. A céget illegális adatgyűjtéssel, a szakmai titoktartásra vonatkozó szabályok megsértésével és bűncselekmények eltussolásával vádolják.

- Nincs büntetőjogi minősítés kémrendszerre vonatkozóan, csak el kell olvasni a megfelelő jogi dokumentumokat. Azt állítani tehát, hogy az IKEA-n belül általános kémrendszer volt, mindenekelőtt jogilag, de minden más szempontból is hamis - mondja az IKEA ügyvédje, Emmanuel Daoudan.