Brüsszeli gyors: Greta Thunberg kiosztotta az uniót

2020.03.05

Az Európai Bizottság igyekezett felhasználni Greta Thunberget a saját klímavédelmi terve népszerűsítésére.

Azonban az akció visszafelé sült el, a svéd klímaaktivista ugyanis keményen beolvasott az EU-nak, amely szerinte feladta a harcot a klímaváltozás ellen.

Greta Thunberg is részt vett a biztosi kollégium brüsszeli ülésén, ahol az unió klímavédelmi törvényéről hoztak javaslatot.

Eszerint 2050-re karbon semlegessé kell tenni a kontinens gazdaságát, hogy megfékezzék az éghajlatváltozást.

A svéd tinédzser viszont elégedetlen. A Twitteren azt írta, ezzel a tervvel az EU feladja a küzdelmet.

"A klímatörvénnyel megadjuk magunkat. A természet nem alkuszik. És nem lehet megállapodni a fizikával" - mondta a svéd klímaaktivista.

A parlamenti vitában Greta Thunberg többnyire elismerést kapott. Az unió klímavédelmi tervét itt nem látják ennyire sötéten.

"Nagyon jól értem az üzenetét, de azt kell mondanom, hogy a klímatörvény ambiciózus. Ambiciózus, hiszen a célja a karbonsemlegesség. A 2030-as célok is azok, akkor is, ha negyvenről csak ötven százalékra lépünk fel a kibocsájtáscsökkentésben. Ez is nagy lépés" - mondta egy német néppárti képviselő, Peter Liese.

Néhány képviselő azonban keményen nekiment a tiniaktivistának.

"Menj vissza az iskolába, a rendes életbe. A gyerekkorod legalább olyan értékes, mint a klíma.Ha nem teszel érte, örökre elveszted" - mondta az Európai Konzervatív és Reformerek frakcióban politizáló olasz EP-képviselő, Pietro Fiocchi.

Greta Thunberg azonban nem fogadja meg ezt a tanácsot. Pénteken részt vesz a brüsszeli klímafelvonuláson.