Brüsszeli gyors: fordulat jöhet a Puigdemont-ügyben

2019.12.17

Februárig kivár a brüsszeli törvényszék a volt katalán vezető, Carles Puigdemont kiadatási ügyében.

A spanyol hatóságok a függetlenségi népszavazás miatt államellenes bűncselekményekkel vádolják a férfit.

Puigdemont azonban Brüsszelbe menekült és időközben sikeresen szerepelt az EP-választáson. Így elvileg mentelmi jog illetné meg.

Erről azonban egy másik bíróság dönt majd.

"Hagyni kellene dolgozni a luxemburgi bírákat, hiszen fontos dolog múlik ezen. Ez nem csak minket érint, hanem azt a két-millió háromszázezer szavazót is, akik képviselet nélkül maradtak. Ez az ügy a szavazatok értékéről is szól az Európai Unióban" - mondta Carles Puigdemont.

Az unió luxemburgi bíróságán csütörtökön közlik az ítéletet Oriol Junqueras ügyében. Ő Puigdemont-nal ellentétben nem menekült el hazájából, így most felforgatás miatt börtönben ül. Viszont ő is nyert az európai parlamenti választáson. A luxemburgi döntés precedens értékű lesz.

"Ha elismerik a mentelmi jogot, minden megváltozhat. Ez azt jelentené, hogy nem üldözhetnék őket addig, amíg a parlament fel nem függeszti a mentességüket" - magyarázta Puigdemont ügyvédje.

"Vagyis nem vehetik őrizetbe őket és ennek az értelmében fel kell függeszteni az európai elfogatóparancsot is, amíg az Európai Parlament azt jóvá nem hagyja" - tette hozzá Christophe Marchand.

A spanyol szabályok szerint az EP-képviselőknek Madridban kell esküt tenniük.

Ebben az esetben azonban letartóztatnák Puigdemont-t. A luxemburgi törvényszék döntése ezt a gyakorlatot is felülírhatja.

"Nehéz megmondani, milyen hatása lehet ennek az ügynek. Ha a törvényszék úgy dönt, hogy a mentelmi jog a választás éjszakájától megilleti a politikust és nincs szükség másodlagos feltételekre, akkor az eléggé átalakíthatja az európai politikát. De el tudom képzelni azt is, hogy a bíróság kompromisszumos megoldást talál majd" - mondta egy szakértő, Sascha Hardt.

Az Európai Parlament eddig a spanyol jogértelmezést alkalmazta, de közölték, betartják majd az Európai Bíróság ítéletét.