Brüsszeli gyors: az uniós költségvetésről vitázik az EP

2020.02.13

Gőzerővel folyik a költségvetési csata az unióban. Az ügyről legközelebb holnap reggel Strasbourgban vitáznak az EP-képviselők.

Míg az Európai Parlament a nemzeti össztermék 1,3 százalékának megfelelő befizetést vár, addig néhány gazdag tagállam, mint Hollandia, Ausztria vagy Svédország egy százalékban szabná meg a hozzájárulás plafonját.

"Azt szeretnénk, ha a különbség ügyéről kompromisszum születne. Így kiderülne, mennyi pénzre számíthat az EU a következő 7 évben a brüsszeli politika megvalósítására" - monda egy EP-képviselő, Adrian Vazquez-Lazara.

Az új költségvetés kezdete 2021 januárja lenne.

A kohézió barátai nevű csoport szerint mindenkinek érdeke a nagyobb költségvetés. "Vannak olyan tagországok, akik kisebb költségvetést szeretnének. De ők azok is, akik azt szeretnék, ha az EU többet tenne. Ez nem egy komoly tárgyalási pozíció" - mondta egy román EP-képviselő, Siegfried Muresan.

"Egy dolog világos. Ha nem vagyunk elégedettek a költségvetéssel, vétózni fogunk, nem fogadjuk el a büdzsét" - mondta egy másik képviselő, Margarida Marques.

A brexit, vagyis az Egyesült Királyság kilépése 60 milliárd eurós lyukat ütött az uniós költségvetésbe.

A nagy nettó befizető tagállamok egyenlőre nem hajlanak arra, hogy ezt a pénzt ők pótolják.