Brüsszelben kért további támogatást Juan Guaidó

2020.01.24

Brüsszelben kért további támogatást a venezuelai elnök ellen folytatott harcához a dél-amerikai ország ellenzékének kulcsfigurája, Juan Guaidó mondván, szélesítsék ki a caracas-i kormány tagjaival szemben bevezetett uniós szankciókat.

Guaidó találkozott az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével, Josep Borrellel is.

"Nem egy egyszerű vitáról van szó, hanem egy évek óta tartó küzdelemről. És most, a venezuelai nép hangja rajtam keresztül itt az Európai Parlamentben végre meghallgatásra talál. Most végre a cselekvés következik. Szankciókra van szükség, amelyek nyomást gyakorolnak Maduro diktatúrájára és közelebb hozzák a szabad elnökválasztást" - mondta Juan Guaidó, akit több mint 50 ország, köztük az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság is Venezuela törvényes vezetőjeként ismer el annak ellenére, hogy a hadsereg támogatását élvező Nicolás Maduro elnök megtartotta hatalmát.

Brüsszel 2017 őszén vezetett be büntetőintézkedéseket Venezuelával szemben. Ezek között a fegyverekre és a belső elnyomás céljára szolgáló felszerelésekre vonatkozó embargó szerepel, valamint utazási tilalom és vagyoni eszközök befagyasztása.