Brit gazdaság. hol a kiút?

2020.08.13

Nem csak a gazdaság került lejtmenetbe, az Egyesült Királyság szinte minden területen történetének legnagyobb recesszióját szenvedi el a koronavírus-járvány miatt. Az idei év második negyedévében, áprilistól júniusig a GDP több mint 20 százalékkal csökkent.

Rishi Sunak pénzügyminiszter azt mondja, néhány hónapja arról beszélt, hogy nehéz idők jönnek, most pedig már itt is vannak.

Ugyan a koronavírus-járvány minden országban gazdasági gondokkal jár, mégis a brit GDP esett vissza a legjobban, akár más európai országokkal, akár a többi G7 országgal hasonlítják össze az Egyesült Királyságot.

De miért sújtja a járvány kétszeresen a brit gazdaságot a némethez képest?

Szakértők szerint azért, mert a britek hetekkel később vezették be a karantént, ami tovább is tartott, mint máshol, így a megszorítások a teljes második negyedévben érvényben maradtak.

- Százezrek veszítették el a munkájukat, és sajnos még többen fogják. De azt mondom majd nekik, ugyan mindnyájunknak nehéz döntéseket kell hoznunk, senki sem marad remény és lehetőség nélkül - mondja a pénzügyminiszter, aki szerint ősszel nem térnek vissza a megszorítások a recesszió ellenére sem.

Addigra sokak szerint Európa nagy részében beindul a gazdasági növekedés, az Egyesült Királyságban viszont nem.

James Smith, az ING közgazdásza arra hívja fel a figyelmet, hogy közelít a brexit utáni átmeneti időszak vége, és akár lesz partnerségi egyezség az EU-val, akár nem, mindenképpen új költségei lesznek a vállalkozásoknak egy olyan időszakban, amikor igen csak komoly kihívás nyereségesen működni.

A mostani bizonytalanságnál csak egy lehet rosszabb: ha nem lesz megállapodás, a gazdasági válság a vártnál tovább tarthat és súlyosabb is lehet.