Brexit: újabb EU-s üzenetek Boris Johnsonnak

2020.09.13

A megállapodás nélküli brexit jobban sújtaná az Egyesült Királyságot, mint az Európai Uniót - ezt mondta a német gazdasági miniszter.

Olaf Scholz Berlinben reagált Boris Johnson brit miniszterelnök új belső piaci törvénytervezetére, amely késleltetheti az EU és az Egyesült Királyság közötti megegyezést a jövőbeni kapcsolatrendszerről.

- Európa precízen és gondosan felkészült erre az eshetőségre. Megítélésem szerint egy megállapodás nélküli brexitnek jelentős következményei lennének a brit gazdaság számára. Európa megbirkózna a helyzettel, és mivel felkészült, kevesebb gondja lenne vele - fogalmazott Scholz.

Paolo Gentiloni gazdasági ügyekért felelős uniós biztos a közelmúltbeli fejlemények miatti aggodalmának adott hangot.

- Újra csak azt tudom mondani, az Egyesült Királyságon a sor, hogy helyreállítsa a felek közötti bizalmat. Ahogyan azt az Európai Bizottság elnöke is mondta, "az egyezményeket be kell tartani" - idézte Ursula von der Leyent latinul Gentiloni.

Boris Johnson megvédte kormánya új törvénytervezetét, amely

lehetővé tenné a brexit feltételrendszeréről szóló megállapodás egyes sarkalatos pontjainak felülírását.

A brit miniszterelnök azzal vádolta meg az EU-t, hogy az egyezmény extrém értelmezésével és a bejelentett esetleges jogi lépésekkel veszélyezteti az Egyesült Királyság jövőjét.