Brexit: most jön a válás neheze

2020.06.15

Európa egyik legfontosabb ügye volt a brexit a koronavírus-válság előtt. Igaz, hogy a britek kiléptek már az unióból, de most tárgyalnak arról, milyen legyen a jövőbeli kapcsolata a két félnek. A megbeszélések nem haladnak jól, és ez nem csak a vírus miatt van így.

Mindkét fél azzal vádolja a másikat, hogy szándékosan blokkolja az ügyet. A héten az EU arra figyelmeztette Londont: a válás után ki kell költözni, és néhány kedvenc bútortól is meg kell válni.

- Nem engedjük meg, hogy válogassanak a feltételek között. Az Egyesült Királyság úgy döntött, hogy harmadik ország szeretne lenni. De nem választhatja mindkét világból a legjobb dolgot. Másrészt, ez nem áll az Európai Unió hosszútávú politikai és gazdasági érdekében sem - mondta az unió főtárgyalója, Michel Barnier.

Decemberig átmeneti időszak van, amit meg lehet hosszabbítani, de ezt június 30-ig jelezniük kell.

Brüsszel jelezte, hogy ők hajlanak a hosszabbításra, de a brit kormány hallani sem akar erről. Ha a britek folytatják ezt a játszmát, jöhet a kemény brexit. A politikában nincs ingyenebéd, ezt mondta a héten az unió költségvetési biztosa is, aki egy ambiciózus gazdasági mentőcsomag összeállításán dolgozik a koronavírus-válság miatt.

- A pénzt úgy kell elosztani, hogy nem lesz ingyenebéd. Az utalást reformokhoz kötjük - mondta Johannes Hahn uniós biztos.