Brexit: még van esély az egyezségre az EP-képviselők szerint

2020.12.15

Rendkívüli ülésre készül az Európai Parlament abban az esetben, ha Brüsszel és London megegyezne a brexit utáni kereskedelmi kapcsolatokról.

Az alkut még az EP-képviselőknek is jóvá kellene hagyniuk, abban az esetben, ha az Egyesült Királyság és az Európai Unió tárgyalásai az utolsó pillanatban eredményre vezetnek. Többen jelezték a parlamentből, hogy hajlandóak a karácsonyt is munkával tölteni emiatt.

"A kereskedelmi tárgyalások történetében valószínűleg ez a leginkább átvizsgált tárgyalás-sorozat és a vázlatot már ismerjük. Emiatt talán gyorsabban ellenőrizhetjük majd az egyezséget, mint más kereskedelmi alkuk esetében történt. Az átmeneti alkalmazás számomra az utolsó lehetőség, de a lényeg az, hogy január elsejére működjön egy egyezség" - mondta egy ír liberális EP-képviselő, Barry Andrews.

A felek között továbbra is nagy vita van a halászat és a brit cégek állami támogatása ügyében. Ezek áthidalható kérdések a képviselők szerint.

"Bízom mindkét fél tárgyalódelegációjában. Biztos vagyok abban, hogy elérik az egyezséget, hiszen mindenki ezt várja tőlük" - mondta egy spanyol EP-képviselő, Inmaculada Rodriguez Piñero.

Ha nem egyeznek meg az uniós és a brit delegációk, vámokat vezetnek be január elsejétől.