Brexit: karácsony előtt dűlőre akarnak jutni

2020.12.21

A brexit-megállapodás 98 százalékban megköttetett, a hiányzó 2 százalék miatt azonban továbbra is egy helyben topognak a felek. A vita elsősorban a halászati jogok körül forr.

A brit és az uniós diplomaták folytatják az egyeztetéseket a jövőbeni kereskedelmi kapcsolatok még tisztázatlan részleteiről. Megpróbálnak még karácsony előtt dűlőre jutni.

Az EU főtárgyalója szerint közel a megbeszélések döntő pillanata, mindkét fél keményen dolgozik a nézeteltérések elsimításáért. Twitter-bejegyzésében Michel Barnier úgy fogalmazott, hogy az unió elkötelezett egy tisztességes, kölcsönös, kiegyensúlyozott egyezség mellett, tiszteletben tartja a Egyesült Királyság szuverenitását, és ugyanezt várja el cserébe. Mindkét félnek joga van saját törvényeket hozni, saját vizeit ellenőrizni, és a saját érdekében cselekedni.

A halászati jogokról azért nincs még megállapodás, mert Nagy-Britannia ragaszkodik hozzá, hogy a brit hajók elsőbbséget élvezzenek a brit halászati területeken. Az Európai Unió azonban tisztességes hozzáférést akar hajói számára, részéről ez az előfeltétele a szabadkereskedelmi megállapodásnak.

Ha év végéig sem lesz egyezség, akkor január elsejétől a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) export- és importszabályozása lép életbe. Félő, hogy a kikötőkben kaotikus lesz helyzet, a papírmunka és az ellenőrzések pedig jelentős késéseket fognak okozni.