Brexit: Johnson törvényjavaslata vette az első akadályt

2020.09.15

A brit parlament alsóháza elfogadta Boris Johnson brext-törvényét. 340 képviselő támogatta, 263 ellenezte a brit uniós tagság megszűnésének feltételrendszeréről szóló megállapodás egyes pontjait egyoldalúan felülíró tervezetet. A kormánypártból 30-an nem, míg ketten a javaslat ellen voksoltak.

A szavazást megelőző vitában a kormányfő azzal érvelt, nem akar élni a törvénnyel, az csupán "biztosítási kötvényként" szolgálna. Mert "tűrhetetlen, hogy uniós partnereink úgy hiszik, feldarabolhatják az országot."

"Most, hogy elhagytuk az Európai Uniót, és hamarosan az átmeneti időszak is kifut, szükségünk van egy olyan törvényi alapra, ami segít megőrizni azokat a rendszereket, amelyektől sok-sok munkahely és megélhetés függ. Ez a törvényjavaslat célja. Ezért, akinek számít az Egyesült Királyság egysége, sérthetetlensége és függetlensége, az támogatja" - mondta Johnson.

Számos politikus, még konzervatívok is, valamint Nagy-Britannia előző öt miniszterelnöke is elítéli a nemzetközi jogot sértő javaslatot.

Az önmagát karanténba helyező Keir Starmer helyett a korábbi munkáspárti vezető, Ed Miliband vonta kérdőre a kormányfőt. (tavaly Johnson megszavaztatta a brit honatyákkal a brexit-megállapodást, most pedig megszavaztatja velük annak részleges felrúgását)

"Ez az ő megállapodása, az ő rendetlensége, és az ő kudarca. Itt az ideje, hogy életében először vállalja a felelősséget. Ébresztő! Vagy félrevezette az egész országot a tavaly őszi megállapodásról, vagy egyszerűen nem értette az egészet" - fogalmazott a brit ellenzéki politikus.

Johnson tervezete tehát megmászta az első lépcsőfokot. És az ellenzéki és nemzetközi tiltakozás ellenére, az alsóház 80 fős kormánypárti többségével, várhatóan veszi majd a többi akadályt is.