Brexit: idén még minden marad a régiben, jövőre viszont sokat veszíthetnek a britek

2020.01.31

Pénteken éjfélkor kilép az Egyesült Királyság az Európai Unióból. De mi változik aznap? Az Euronews riportere, Jack Prock járt utána.

"Kezdjük az útlevelekkel. Én brit állampolgár vagyok, bordó útlevelem van, mint mindenkinek az unióban. Azonban aki ezután cseréli le az útlevelét, már kéket kap majd" - mondta Jack Parrock.

A december végéig tartó átmeneti időszakban a britek még használhatják az uniós állampolgároknak fenntartott sorokat a határellenőrzéseknél. Az még nem világos, mi következik jövőre.

Hogyan alakul az unióban élő britek egészségügyi ellátása?

"A nyugdíjasok esetében az a feltétel, hogy az Egyesült Királyságban volt munkaviszonyuk és ott fizettek szociális hozzájárulást. Ők egyszerűen exportálják a nyugdíjukat és az egészségbiztosításukat. A brexit-megállapodás élethosszig garantálja ezeket a jogokat, ha ezek a nyugdíjasok regisztrálva vannak és ott is akarnak maradni. Ez vonatkozik a fogyatékkal élőkre is" - mondta egy szakértő, Laura Shields. A britek sok nyugdíjasa él Spanyolországban, elsősorban számukra fontos, mi lesz velük.

Mi lesz a kontinensen nyaraló britekkel?

Akiknek megmarad az európai egészségkártyája, azok jogosultak lesznek az ellátásra. Ez vonatkozik a szigetországba látogató európaiakra is.

Azok az uniós, illetve brit diákok, akiket felvettek egy felsőoktatási intézménybe a szeptembertől kezdődő szemeszterre, normális tandíjat fizetnek majd. Azonban azok az európaiak, akik 2021-től kezdenek brit egyetemen tanulni, évente 30 ezer eurós tandíjat fizethetnek.

Az uniós tandíj ennek körülbelül a fele lesz.

A roaming-díj is visszajöhet

2020-ban még roamingdíj nélkül használhatóak a brit mobiltelefonok Európában. 2021-től azonban eltörölhetik ezt a kedvezményt.

Szintén jövőre kezdhet külön kereskedelmi tárgyalásokat az Egyesült Királyság más országokkal.

Azonban Brüsszelben elveszíti szavazati jogát az ország. "Az Egyesült Királyság státusza Norvégiáéhoz fog hasonlítani. Lobbizhatnak, kérhetnek bizonyos dolgokat az EU-tól, de közvetlen beleszólásuk nem lesz az uniós szabályalkotásba" - mondta egy másik elemző, Pieter Cleppe.

Az unió eközben szeretné megtartani a halászati jogokat a brit vizeken. Erről a hamarosan kezdődő kereskedelmi tárgyaláson döntenek majd.

Az Egyesült Királyság hivatalosan is elhagyja az Európai Uniót, azonban sok minden függőben van még, az átmeneti időszak végéig, december 31- pedig lényegében szinte minden változatlan marad.